Snalažljivi u vanrednim situacijama

VIDEO K9: Crveni krst Novog Sada i Osnovna škola "Vasa Stajić" su u ovoj školskoj godini realizuju program "Jačanje kapaciteta lokalne zajednice za smanjenje rizika i posledica od elementarnih nepogoda i drugih tipova nesreće". Danas je u toj školi održano i takmičenje trećih odeljenja u poznavanju ovih veština.

178

Veštine koje su stekli tokom treninga u okviru programa “Jačanje kapaciteta lokalne zajednice za smanjenje rizika i posledica od elementarnih nepogoda i drugih tipova nesreće” osnovci iz škole Vasa Stajić u Novom Sadu prikazali su na takmičenju timova u poznavanju ove problematike.

“Pre svega, vlada Republike Srbije je 5. avgusta 2019.te je odobrila ovaj program “Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda”. Mi se danas nalazimo u osnovnoj školi Vasa Stajić gde četiri ekipe trećih razreda osnovnih škola da sve svoje veštine i znanja koje su dobili od svojih učiteljica i volontera Crvenog krsta da prikaže kroz oblik takmičenja”, istakao je Milan Novaković, načelnik Južnobačkog okruga.

Do sada je, kako je kazao, više od 83 škole i 20 000 učenika u Srbiji učestvovalo u ovom programu čiji je značaj osposobljavanje dece da spremno dočekaju eventualne elementarne nepogode.

“Učenici trećih razreda, njih ukupno 14 je prošlo 19 radionica i sada na ovom takmičenju oni proveravaju svoja znanja iz tih radionica koje su prošli. A neke od radionica su požari, poplave, zemljotresi, oluje, grad, gde su oni naučili osim prve pomoći, odnosno samozaštite i međusobnu zaštitu, a cilj svih ovih aktivnosti je da podignemo, odnosno damo ovom programu na značaju u javnosti”, rekao je Dragan Lazić, sekretar Crvenog krsta Novi Sad.

Volonteri Crvenog krsta, kazao je Lazić, kontinuirano se obučavaju za ovakve programe i nastaviće da ih održavaju i u narednom periodu.

U ovoj školi ističu da je projekat dobro prihvaćen među učenicima i nastavnicima.

“Projekat je stvarno lep. To je rad sa decom od 9, 10 godina gde se deca primereno temom, ali prilagođeno njihovom uzrastu uče kako da reaguju u nepredviđenim situacijama, ovim nesrećama, katastrofama, da pomognu sebi a kako da pomognu i drugaru ili nekome svom ko je u blizini”, istakla je Jasmina Stonjicki, direktorka OŠ Vasa Stajić

Đacima su nakon takmičenja podeljene i prigodne nagrade i medalje.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.