Smuđ u ljubavnom zanosu

VIDEO K9: Hladni zimski dani ne pogoduju ljubiteljima vode jer, iako se led na rekama otopio, pored vode je i dalje izuzetno hladno. Osim toga, led se i dalje zadržao u rukavcima, te u Ribolovačkom savezu Vojvodine savetuju da se sa ribolovom još malo pričeka.

0
527

Hladno vreme, mraz i magla svakako ne idu na ruku ribolovcima, jer još uvek ima delova gde se led zadržao, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine, ali za prave ljubitelje uz malo hrabrosti, ništa nije prepreka.

“Pa eto, u nedostatku ribolovnih voda, mada prođoše dvojica kolega ovog momenta, izađoše na Dunav, može se nešto na Dunavu varaličariti, naravno, možda eventualno bela riba, ali ako pogledamo u kalendar, onda vidimo da je aktivna grabljivica, a to je štuka. Ona se sada mresti, znači na snazi je lovostaj na štuku, nju ne treba loviti. Ona se mresti čak i ovde u ovom Dunavcu, ispod leda. Njoj ova temperatura ne smeta. Interesantno je to zašto se štuka već u ovo doba godine mresti pod ovako niskim temperaturama? Pa, to je genetika. Zato da štukina mlađ poraste u dovoljnoj veličini kad se druge ribe izmreste i kad njihova mlađ propliva, da ima izobilja hrane i da može lepo da napreduje”, pojasnio je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Posle štuke, sledeći lovostaj je na smuđa, kaže Jovanović, precizirajući da on počinje 1. marta i traje do kraja aprila. Jovanović kaže da se ova riba sada priprema za mrest i da bi bilo dobro da se ni sada ne lovi, iako lovostaj još uvek nije zvanično stupio na snagu.

“Hajde da ih ne diramo sada, sad su u nekom ljubavnom zanosu, ženke su u dubokom drugom stanju, pune su ikre, pa nije uputno ni sada loviti smuđa. Hajde da pustimo da se to izmresti, ne bi li malo poboljšali stanje ovog našeg jadnog ribljeg fonda”, apelovao je  Jovanović.

Osim što se konstatno smanjuje broj ribe u našim vodama, sve je manje i ribolovaca, kaže Jovanović, objašnjavajući da, ukoliko u vodama ima manje ribe, smanjuje se i broj onih koji na vodu izlaze da bi nešto ulovili.

Takođe, ribolovačke dozvole su preskupe, smatra Jovanović, uz primedbu da korisnici delova Ribolovačkih područja nemaju dovoljno sredstava da spreče ilegalan ribolov.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.