Smrdibube, štetne stenice

VIDEO K9: Poslednjih nekoliko nedelja u Novom Sadu svedoci smo najezde neugodnih insekata, smrdibuba. Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu potražili smo odgovore na pitanja o kakvim insektima je reč i kako se protiv njih boriti.

0
26

Gotovo da se ni jedan stanovnik Novog Sada, ma u kom delu grada živeo, poslednjih nekoliko nedelja nije susreo sa malim zelenim insektima, smrdibubama.

Njihova najezda uobičajna je za ovaj period u godini jer se radi o invazivnim vrstama, odnosno, insektima koji nisu izvorno sa ovih prostora, kažu u novosadskom Poljoprivrednom fakultetu. 

Ove bube za svoje prezimljavanje traže uglavnom zagrejane objekte, zapravo staništa karakteristična za čoveka.

Borba protiv ovih invazivnih vrsta je veoma zahtevna i teška, jer se radi o insektima koji napadaju plodove u zrenju, pa škode kako poljoprivrednicima, tako i ljudima u urbanim sredinama, kaže dr Aleksandra Konjević, docentkinja na Poljoprivrednom fakultetu.

Popularno nazivane smrdibubde spadaju u red stenica, hrane se tako što sisaju biljne sokove, zbog čega su izuzetne štetne za biljne kulture, ali, kako kaže dr Konjević, nisu štetne za ljude, sem za pojedince koji imaju veoma osetljive alergijske reakciije, što je retkost.

U urbanim sredinama smrdibube su naročito brojne krajem septembra, kada dođe do pada temperature, ali u poljima su prisutne tokom cele sezone, navodi dr Konjević.

Ona preporučuje da se, zbog akutlene najezde, zatvaraju prozori i vrata i da se u stanove i kuće stavljaju lepljive trake, ali, kako kaže, pre svega ljudi treba da se naviknu na suživot sa ovom invazivnom vrstom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.