Smotra staparskih ćilima za diplomatski kor

Reprezentativna smotra najlepših staparskih ćilima dočekala je ambasadore Australije i Norveške, diplomate iz ambasada SAD, Izraela, Velike Britanije i Programa Ujedinjenih nacija, koji su u prisustvu brojnih domaćih zvaničnika iz pokrajinskih i republičkih institucija, posetili treću tkačku koloniju koja je održana od 14. do 17. septembra u Staparu kod Sombora.

0
425
FOTO/ NALED

Praksu organizovanja tkačkih kolonija uspostavili su gradovi Pirot i Sombor u okviru Sporazuma o saradnji na očuvanju tradicionalnog ćilimarstva koje neguju zajedno sa Etno mrežom i lokalnim udruženjima, uz podršku NALED-a i ambasada Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

U ovogodišnjoj koloniji, osim Staparki, Somborki i Odžačanki, učestvuje i dvadesetak vrsnih tkalja koje su došle čak iz Leskovca, Kladova, Kruševca, Novog Pazara, Šapca, Pančeva, Sremskih Karlovaca i Pirota da usavrše svoje veštine i tehnike u tkanju ćilima.

 

Koloniju su ove godine posetile i predstavnice muzeja čipke iz grada Kiškunhalaš u susednoj Mađarskoj u cilju građenja saradnje na prekograničnim programima očuvanja kulturnog nasleđa, saopštio je NALED.     

Staparski ćilim je upisan na nacionalnu listu elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa i zajedno sa pirotskim ćilimom koristi se kao protokolarni poklon republičke i pokrajinske Vlade.

U okviru programa kolonije, organizuju se radionice i aktivnosti za decu koja na ovaj način upoznaju tradiciju i kulturu svoje zemlje. Tokom posete diplomate su uručile priznanja učenicima osnovne škole u Staparu koji su učestvovali u likovnom konkursu na temu ćilima.

Nakon posete koloniji, diplomate su obišle znamenitosti Sombora i upoznale deo kulturno-istorijske ponude našeg najzelenijeg grada.

 

U Županiji su čuli priču o čuvenoj slici Senćanske bitke, posetili galeriju Milana Konjovića i Grašalkovićevu palatu. Vozeći se tzv. Evropskim amazonom kroz zaštićen rezervat biosfere Bačko Podunavlje, razgovarali su o promociji lokalnih brendova poput bezdanskog damasta, somborskog sira i lemeškog kulena koje žele da učine dostupnim kupcima u Beogradu.

“Saradnjom sa Etno mrežom i NALED-om dajemo podršku očuvanju kulturnog nasleđa i doprinosimo ekonomskoj i društvenoj afirmaciji žena i mladih na selu “, izjavila je ambasadorka Australije Džulija Fini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.