Smešne kazne za kršenja prava potrošača

VIDEO K9: Potrošači u Srbiji sve češće koriste svoja prava, ali zakazuju nadležni organi koji ili nisu dovoljno edukovani ili ne žele da se suprotstave velikim sistemima u zaštiti prava potrošača, rekao je u emisiji Otvoreni ekran dr Denis Perinčić, predsednik Republičke unije potrošača.

0
96

Tržišna orijentisanost privrede i približavanje EU doprineli su većoj osvešćenosti potrošača u Srbiji, ocenio je predsednik Republičke unije potrošača.

Naši građani, kako je rekao, danas prepoznaju svoja svoja prava i sve češće ih koriste.

“Međutim, često ta prava nisu dovoljno u praksi ostvarljiva zato što nadležni organi ili nisu dovoljno edukovani, pa čak i sudovi, ili nisu spremni da se velikim sistemima na pravi način suprotstave sa svojim ovlašćenjima koja imaju u skladu sa zakonskim odredbama”, istakao je Perinčić.

Primer za to su, naveo je on, prekršajni postupci u kojima sudovi uopšte ne izriču maksimalne kazne već naprotiv.

“Znači, minimalna kazna, a inače naše zakonodavstvo je u ovom trenutku veoma inferiorno u odnosu na zakonodavstvo EU koje ima strožu kaznenu politiku gde, recimo, kolektivno kršenje prava potrošača kažnjivo sa 4% godišnjeg prometa. Mi možemo samo da zamišljamo i sanjamo takvu kaznu. Kod nas je od 300.000 dinara do 2 miliona maksimalna kazna koja se nikada ne izriče”, kazao je Perinčić.

Stoga ne čudi, zaključio je on, da veliki sistemi poput javno-komunalnih i drugih preduzeća bez straha krše kolektivna prava potrošača koji su nemoćni da se zaštite, niti ih štite nadležni državni organi.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.