Smeće ima svoje mesto

VIDEO K9: Ma koliko puta da se nagomilano smeće ukloni sa određenih lokacija u gradu, uvek se iznova posle nekog vremena stvore nove deponije na istim mestima. Bilo da je to stvar navike, nekulture i nepoštovanja životne sredine pojedinaca u odnosu na većinu koja smeće baca na za to predviđeno mesto, to je jedan od problema sa kojima se suočavaju i ekolozi i preduzeća nadležna za održavanje higijene u gradu.

0
1503

Akcija uklanjanja divljih deponija nastavljena je 6. maja, nakon što je sanirano smeće u Temerinskom putu, u neposrednoj blizini Najlon pijace, odakle je odneto 50 tona otpada.

Inicijativa da se uklone divlje deponije je potekla od Zelene stranke, a radi se u saradnji sa nadležnim preduzećem.

“Započeta je deponija na Klisi u Primorskoj ulici, gde ima puno šuta i očekujemo na desetine tona otpada”, rekla je Ivana Vujasin iz “Zelene stranke”.

Nekoliko deponija, osim što su sanirane prethodnih godina, pretvorene su u parkovske površine i to jeste bila ideja gradskih vlasti koja se pokazala kao dobra.

“Nažalost, nije samo rešenje da to pretvorimo u zelene površine, već prosto, ono što mi apelujemo stalno na sve sugrađane, jeste da odlažu otpad kako je propisano zakonom. Podsećam, za fizička lica kazne su osam hiljada, a 50.000 do milion dinara za pravna”, navela je Vujasin.

Prema njenim rečima, jako je bitno da se ljudi edukuju, da se podignu svest i kultura i da građani shvate značaj pravilnog odlaganja otpada.

“Uklanjanje deponija je samo prvi korak u zaštiti životne sredine, a danas je stvarno nedopustivo da na teritoriji Novog Sada sa prigradskim naseljima na godišnjem nivou sa preko 12.000 lokacija uklone deponije, što bi u prevodu iznosilo 30-40 u toku dana”, istakla je Vujasin.

Ona tvrdi da bi svakako jedna od mera bila da se nesavesni građani kažnjavaju, ali je mnogo važnije podići sveukupnom stanovništvu svest da otpad ne zagađuje samo sada okolinu, nego smeće trajno uništava eko-sistem budućim generacijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.