Smanjen rod i žitarica i uljarica

VIDEO K9: Suša nije samo u Srbiji i Banatu već je globalna tako da je to uzrok smanjenja roda ne samo žitarica već i uljarica izjavio je poljoprivredni proizvođač iz Botoša Dalibor Paskulov.

0
15

Globalna proizvodnja žitarica u 2022. godini je prema FAO prognozi povećana za sedam miliona tona u julu u odnosu na prethodni mesec. Sada se očekuje 2.792 miliona tona, što je još uvek za 0,6 odsto manje od svetske proizvodnje u prošloj godini.

Ovaj rast se uglavnom temelji na reviziji od 6,4 miliona tona najviše u odnosu na prognozu proizvodnje krupnozrnih žitarica, pri čemu se očekuje da će svetska proizvodnja dostići 1.501 milion tona u 2022. godini.

Tome su doprineli zasadi kukuruza u Kini i Indiji, ali i dalje se radi o 30 odsto manje u odnosu na petogodišnji prosek.

Koji je razlog pada proizvodnje žitarica u svetu i kakvo je stanje u Srbiji pitali smo poljoprivrednika Dalibora Paskulova.

U julu je smanjena prognoza svetske proizvodnje pšenice u 2022. na 770,3 miliona tona, što je za jedan odsto niže u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše je doprinela suša koja je pogodila Evropsku uniju, a u manjoj meri Argentinu i Irak.S druge strane, Kanda i Australija očekuju dobre prinose, kao i Rusija.

Za pirinač se očekuje blagi pad od 0,4 odsto u odnosu na rekordnu prošlogodišnju žetvu.

(KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.