Služba patronaže: briga i staranje

VIDEO K9: Služba patronaže novosadskog Doma zdravlja ne bavi se samo negom beba, što je uvreženo mišljenje među našim sugrađanima, kažu u ovoj ustanovi. Snaga patronaže je, prema rečima načelnice ove Službe, saradnja sa ostalim jedinicama unutar doma zdravlja, ali i sa ustanovama za socijalno zbrinjavanje u gradu.

0
395

Služba patronaže postoji od samog osnivanja Doma zdravlja Novi Sad i ona je najveća ovakva organizaciona jedinica u Republici Srbiji, što je u skladu s tim da je i Dom zdravlja najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u zemlji, naglasila je načelnica Službe patronaže dr Kristina Nedeljković.

“Ono što je važno napomenuti to je da se patronažna sestra bavi prevencijom nastanka oboljenja i zaštitom zdravlja svih stanovnika grada Novog Sada i opštine Sremski Karlovci, pri čemu ne zanemarujemo ni zdravu populaciju, jer se takvi ljudi najređe javljaju lekaru. Dakle, uloga patronaže je da unapredi zdrave stilove života svih naših stanovnika, bez obzira na starost ili pol”, rekla je je dr Nedeljković.

Sugrađani službu patronaže najčešće povezuju sa bebama i trudnicama sa tim najlepšim delom ovog posla rekla je doktorka Nedeljković.

“Prema pravilniku o sadržaju i obimu prava koje reguliše broj poseta stanovnika od strane partonažne sestre, tokom trudnoće žena ima pravo na jednu patronažnu posetu, ili više ukoliko je u pitanju neka rizična trudnoća. Dakle, nakon izlaska iz porodilišta, ta porodica ima pravo na pet patronažnih poseta. Kažem ciljano – porodica, zato što cilj patronažne posete nije samo da se realizuje rutinska nega novorođenčeta”, navela je dr Nedeljković.

Prema njenim rečima, snaga patronaže leži u tome što sarađuje sa svim zdravstvenim ustanovama i organizacionim jedinicama unutar Doma zdravlja, ali i sa Crvenim krstom i Centrom za socijalni rad.

“Jedan divan primer dobre saradnje u gradu Novom Sad je, između ostalog i taj da smo mi tokom decembra 2017. godine dogovorili sa Centro, za porodični smeštaj i usvojenje, da će se hraniteljske porodice u koje se smeštaju deca javljati službama patronaže, odnosno, Centar će nama prosleđivati naloge za patronažnu posetu tim porodicama, jer su te porodice u ovom slučaju sistemski propust, jer se one ne vide. Naš sistem prati majku, odnosno, prati dete. U ovom slučaju dete se izmesti iz porodice koja nije bila podobna za njega, smešta se u hraniteljsku porodicu i dalje ga mi ne vidimo više, niko ne vidi taj deo”, kazala je dr Nedeljković.

U ovom konkretnom slučaju dogovoreno je praćenje razvoja deteta i nastavak podrške hraniteljskoj porodici, jer je u ovoj priči, kako je istakla, najvažnija podrška detetu u prve tri godine, a ne puko odrađivanje usluge, kako je, prema njenim rečima, uobičajeno u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.