Slovenija na granicu sa Hrvatskom stavlja još 40 km panel-ograda

U slovenačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova potvrdili su da je tamošnje Ministarstvo javne uprave 9. jula potpisalo i objavilo odluku o dodeli ugovora za isporuku i ugradnju privremenih tehničkih prepreka za granicu sa Hrvatskom u dužini od 40 kilometara.

0
138

Posao je dobila na konkursu nemačka firma Legi-SGS sa sedištem u Beogradu koja je spremna postaviti ogradu za oko 4,8 miliona evra.

“Privremene tehničke prepreke omogućuju efikasnu zaštitu vanjske šengenske granice, zaštitu ljudi i njihove imovine. Postavljanje je u skladu sa prihvaćenim planom koji ima stepen tajnosti, tako da vam ne možemo dati detaljnije informacije. Možemo reći da ih postavljamo tamo gde je to potrebno radi sprečavanja ilegalnog prelaska granice. U nekim područjima zamenjujemo ih zbog ozleda. Kada, gde i u kojoj meri, odlučuje se na temelju konkretnih procena i predloga policije. Trenutno je ugrađeno gotovo 179 kilometara privremenih tehničkih barijera”, rekla je Vesna Mitrić iz slovenskog ministarstva, piše Večernji list.

Slovenija podizanje novih kilometarskih prepreka opravdava time što je broj nezakonitih prelazaka preko granice s Hrvatskom u porastu posljednja dva meseca, a očekuju da će taj trend i dalje rasti.

Granica između Hrvatske i Slovenije duga je 671 kilometar. Slovenija je žilet-žicu počela postavljati za vrieme migrantske krize 2015. i od tada je ima na 50-ak lokacija. Slovenački su mediji 2017. objavili da je na postavljanje prepreka vlada potrošila 6,6 miliona evra.

U MUP-u RH kažu da nisu primili obavešetenje slovenačkih institucija o postavljanju dodatnih 40 kilometara žice. Izračunali su da Slovenija na granici ima žičane i panel-ograde na 193,9 kilometara. (SEEbiz / Večernji list)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.