Slovenačka delegacija u poseti Novom Sadu

VIDEO K9:Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, primio je danas Gorazda Žmavca, ministra za dijasporu Vlade Republike Slovenije.

0
405

Na putu do Evropske Unije, Slovenija je jadan od naših najbitnijih saveznika istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade.

“Tu nam pomaže Slovenija svojim radom u Briselu, svojim ekspertima koji nam pružaju odgovore na mnoga pitanja. Te prakse koje oni dobro znaju se prenose kvalitetno na našu državu. I ovo se odvija i regionalna, ne samo na nivou dve države, nego i između regija”, naveo je Njilaš.

Sastanak je protekao u otvorenom razgovoru, koji se odnosio na mogućnosti daljeg unapređivanja svih oblika saradnje između Slovenije i Srbije, a u okviru toga i Vojvodine gde, prema rečima Mihalja Njilaša, u svakoj opštini žive i rade pripadnici slovenačke nacionalne manjine, koji imaju sedam udruženja koja su uspešno organizovana.

“Tu smo razgovarali i o privrednoj saradnji i privrednim mogućnostima. I sigurno da su oni, a tako je i rečeno, sad zainteresovani da se ta saradnja obnovi i da se još više prezentuje njihova privreda ovde u Novom Sadu, da se još više produbi ta privredna saradnja. Inače, investicija iz Slovenije ima mnogo u Srbiji i u Vojvodini, na 4. mestu su na teritoriji Vojvodine i to mesto se može sigurno i poboljšati u budućnosti”, rekao je Njilaš.

Potpredsednik Njilaš je istakao da Pokrajina izuzetno vodi računa o svim pripadnicima nacionalnih manjina, kao i o pripadnicima slovenačke nacionalne zajednice. Trenutno postoji sedam Udruženja Slovenaca u Vojvodini, gde značajnu ulogu igra Nacionalni savet slovenačke manjine i gde, kako kaže Njilaš, pokrajina pruža značajnu finansijsku podršku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.