Slobodni građani u slobodnoj Srbiji

VIDEO K9: Tokom protekle sedmice u Novom Sadu je formiran Pokrajinski i Gradski odbor Porketa Slobodnih građana, što je i bio povod za gostovanje predstavnika ovog Pokreta u emisiji Otvoreni ekran. Pokret slobodnih građana je, podsetimo, osnovan u maju ove godine, uoči predsedničkih izbora, a njegov lider je Saša Janković.

549

Pokret slobodnih građana odlučio je da formira Pokrajinski odbor i gradski odbor u Novom Sadu, smatrajući da model autonomije koji danas postoji u Vojvodini nije dovoljno dobar, želeći da unaprede položaj Vojvodine unutar Srbije.

“Ja mislim daje suština priče da je se onaj model autonomije Vojvodine koji je nama poznat  i koji je do sada bio na političkoj sceni potrošio do te mere da je ostala samo jedna ljuštura lišena svake suštine i da trenutno u pokrajini ne postoji politika, ili je makar ja ne vidim. Možda sam pristrasan, ali je ne vidim. U tom kontekstu možete da se pitate i šta radi Pokrajinska vlada, ko je njen premijer? Kada pitate građane da vam navedu nekoga da vam navedu od ministara u Pokrajinskoj vladi – imate veliki problem da se sete. Vi imate pokrajinsku vladu sa imenima koje ljudi ne znaju a suština je da je premijer Pokrajinske vlade Aleksandar Vučić”, rekao je Nebojša Mielnković, PO Pokreta slobodnih građana.  

Vučić je, prema Mielnkovićevim navodima čovek koji se pita za sve, a da s druge strane se sve institucije pretvaraju u njegov servis.

Zato Pokret slobodnih građana ima nameru da pokrene širok dijalog sa pokrajinskim društvom kako bi se utvrdilo šta je ostalo od autonomije, a šta je ono što treba urediti.

 

“Da vidimo u čemu je problem sa pokrajinskom autonomijom jer ja mislim da građani Vojvodine već duže vreme Novi Sad ne osećaju kao svoj glavni grad – ne mislim na onu ujidurmu sa Ustavnim sudom. Ideju Vojvodine su trošili na kraju i potrošili oni koji su se do sada ponašali kao njeni vlasnici. Tu ne mislim samo na SNS mislim da sve političke aktere koji trenutno u pokrajini postoje. Ideja pokrajinskog odbora PSG jeste da se vrati smisao pokrajinskoj politici, da u dijalogu sa vojvođanskim društvom dođemo do nečega što će biti naša zajendička potreba”, rekao je Milenković.

U Pokretu slobodnih građana kažu da je sloboda Ustavom zagarantovana, ali da je suština da se ne osećaju svi građani tako i ne doživljavaju slobodu na pravi način.

 

“Znamo da sloboda podrazumeva i slobodu izbora, slobodu rada, slobodu življenja, slobodu govora, slobodu mišljenja što u ovom trenutnku nije tako. Mi imamo problem sa slobodom medija, sa slobodom izbora, mi ćemo imati problem na biračkim mestima kao što smo imali i za predsedničke izbore, to je sve notirano ali nemamo krajnji rezultat zato smo sad tražili posmatrače, a pitanje je kada se raspišu izbori, da li ima dovoljno vremena da se pripremi posmatračka misija, da se ne desi kao za predsedničke izbore, što je vrlo moguće u ovoj konstelaciji”, rekla je dr Zorana Šobot Matić, članica Predsedništva Pokreta slobodnih građana.

Posebno su u Srbiji u teškom položaju mediji, koji žele da objektivno izveštavaju, što ne znači nužno i da su opozicioni, rekla je članica Predsedništva Pokreta.

“Novinari treba da rade svoj posao i izveštavaju i budu nezavisni i onda imaju problem ako tako kvalitetno rade svoj posao. U tom momentu nastaje problem za njih, za novine u kojima rade, imali smo skoro primer Vukašina Obradovića i Vranjskih novina, imali smo Kikindske novine i Željka Bodrožića, evo sada vidim da su i Takovske novine u problemu. Novine Danas su gubile oglašivače i gube i dalje zato što samo se trude da nezavisno izveštavaju. Novinari BIRN-a. KRIK-a, CIRNS-a imaju probleme, targetiraju ih, prozivaju ih, ulaze u stanove. Pa, ne, ne možemo da kažemo da smo slobodni građani u ovom trenutku”, rekla je Šobot Matić. 

Pretpostavka pravog slobodnog društva jesu slobodni mediji, kao i slobodni izbori, na kojima građani slobodno biraju i bivaju birani navela je Šobot Matić. Sagovronici su složili da Srbijom danas ne vlada čak ni predsednik Aleksandar Vučić, već samo strah građana koji u društvu u kome žive ne vide perspektivu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.