Sloboda medija nikad ugroženija

VIDEO K9: Sloboda medija nikada nije bila ugroženija nego što je danas saopštila je danas Organizacija "Reporteri bez granica", koja je objavila i Indeks slobode medija u svetu. Srbija je na toj listi na 66. mestu od ukupno 180 zemalja rangiranih po stepenu slobode medija.

0
573

Srbija je ove godine u Izveštaju zabeležila pad od sedam mesta u odnosu na prethodnu i sada se nalazi na 66. mestu.

“Mediji u Srbiji rade pod finansijskim i uredničkim pritiskom, a da su na meti kritike vlade mediji koji kritički pišu o njenom radu medijske grupe BIRN i CINS, kao i dnevni list “Danas” i nedeljnik “Vreme”. “Neprijateljski” mediji su izloženi čestim proizvoljnim finansijskim i drugim inspekcijskim kontrolama. Tri zakona o slobodi medija koji su uskladu sa evropskim standardima su usvojeni, ali praktično nikada nisu stupili na snagu”, stoji u ovom izveštaju.

Kada je reč o zemljama regiona Srbija je na svom 66. mestu ispred Albanije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova, dok su ispred nas Slovenija i BiH. Hrvatska je na najnovijoj listi opala za 11 mesta i sada je na 74. mestu. U regionu je Crna Gora isto rangirana kao i prošle godine, odnosno na 106. je mestu, Kosovo koje je razmatrano zasebno je na 82. mestu, dok je BiH na 65. Iz regionalnog proseka iskače Slovenija sa 37. pozicijom.

U izveštaju se ocenjuje da je, na globalnom planu, u zemljama EU i Balkana sloboda medija i dalje najveća. Skoro dve trećine zemalja zabeležilo je pogoršanje situacije kad je reč o slobodi medija, navodi se u izveštaju.

“Brzina kojom se demokratije približavaju kritičnoj tački je alarmantna za sve one koji shvataju da, ako sloboda medija nije obezbeđena, onda nijedna od drugih sloboda ne može biti garantovana”, rekao je Kristof Deloar, generalni sekretar “Reportera bez granica”.

Nastupilo je doba “post-istine, propagande i gušenja sloboda – pogotovu u demokratijama”, zaključuje ova organizacija.”Sloboda medija je potkopana pojačanom kontrolom i porastom broja autoritarnih moćnika širom sveta”, navode “Reporteri bez granica”.

Prvih pet mesta na listi Reportera bez granica zauzele su Norveška, Švedska, Finska, Danska i Holandija, dok su na začelju liste Kina, Sirija, Turkmenistan, Eritreja i Severna Koreja. Interesantno je i to da se SAD nalaze na 43 mestu na listi, dok se Rusija nalazi tek an 148. mestu.

U izveštaju su izražene oštre kritike prema Poljskoj i Mađarskoj kad je reč o stanju slobode medija, dok je Turska opisana kao “najveća tamnica za medijske profesionalce”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.