Sloboda medija i dalje upitna

VIDEO K9: Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić je izrazio očekivanje da će u narednom periodu naša država poštovati međunarodne konvencije o zaštiti medijskih sloboda kao i domaće propise u toj oblasti.

0
155

Paralelno sa prihvatanjem obaveze dražave da radi na zaštiti medijskih sloboda, što je nedavno svojim potpisom potvrdio Ivica Dačić u Londonu, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović “optužio je pojedine medije da urušavaju bezbednost zemlje”.

“Poslednji istupi šefa poslaničke grupe SNS-a, stvaraju zebnju kod nas, jer time se nastavlja praksa da se targetiraju ljudi koji drugačije misle, da se targetiraju novinari koji rade svoj posao u interesu javnosti i da se neopravdano i u mnogim slučajevima brutalno označavaju kao strani plaćenici, domaći izdajnici, vraćamo se na retoriku iz devedesetih što je opasno. Političari, pre svega, moraju da paze šta govore, da mogu da se ne slažu sa novinarskim radom, sa novinarskkim tekstom, sa prilogom, ali da ne smeju teške kvalifikacije da upotrebljavaju naročito zbog toga što su one neistinite”, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

Države učesnice Globalne konferencije o medijskim slobodama u Londonu, su se obavezale u završnom dokumentu da će zajedno raditi na zaštiti medijskih sloboda delujući kroz Koaliciju za slobodu medija i Kontakt grupu za slobodu medija.

Države potpisnice nameravaju da kroz novoformiranu međunarodnu koaliciju zajednički intervenišu kod najviših nivoa vlasti u državama u kojima je sloboda medija u opasnosti i da pokažu solidarnost sa onim državama koje rade na uspostavljanju slobode medija. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.