Sledeće godine za praznovanje dva dana manje

Od deset neradnih prazničnih dana koji zaposlenima u Srbiji sleduju po Zakonu o državnim i drugim praznicima, naredne godine bićemo uskraćeni za dva.

5325

Razlozi za to su što Nova godina pada u petak, kao i Praznik rada i Vaskrs, koji su u predstojećoj godini istog dana – u nedelju 1. maja.

Tako će se umesto četiri neradna dna, kao kada su ovi praznici odvojeni, praznovati tri, pa se neće raditi u petak 29. aprila i u ponedeljak i utorak, 2. i 3. maja.

U Ministarstvu za rad kažu da se u Srbiji neradno obeležavaju državni i verski praznici. Po Zakonu o državnim i drugim praznicima u kalendaru neradnih dana od državnih praznika su Nova godina – 1. i 2. januara, Sretenje – Dan državnosti Srbije koji se neradno obeležava 15. i 16. februara, potom Praznik rada – 1. i 2. maja, kao i Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembra.

Zakonom je propisano da se “ako jedan od datuma državnog praznika padne u nedelju, ne radi prvog narednog radnog dana”. Kada je reč o verskim praznicima, u Srbiji se neradno obeležavaju Božić  – 7. januara i Vaskrs počev od Velikog petka zaključno sa vaskršnjim ponedeljkom.

U narednoj godini, međutim, zbog Nove godine i preklapanja Prvog maja i Vaskrsa, reklo bi se da matematika praznovanja u 2016. godini zaposlenima ne ide na ruku. Ali, ako se pažljivo pogleda, kalendar pokazuje drugačije. Jer se svi praznici, osim Božića koji je u četvrtak, idealno “lepe” na vikend. Tako će se od neradnih dana predviđenih za državne i verske praznike spojenih sa subotom i nedeljom nakupiti 16 dana odmora.

A, s obzirom na to da su mnogi vični u spajanju neradnih dana sa vikendom, oni kojima pođe za rukom da petak posle Božića ne rade, odmaraće se 18 dana. (Novosti)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.