Sledeće godine nemojte sejati suncokret!

1223

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić istakao je da je rod suncokreta u okruženju, ove godine, veoma veliki i poručio farmerima da dobro razmisle koje će kulture sejati sledeće godine.

Takođe je izjavio da poljoprivredni proizvođači ne treba da se se zaleću i ulaze u robnu razmenu sa prerađivačima jer je, kako je naglasio, razmena u paritetima najgora moguća opcija po seljaka.

Glamočić je, u emisiji “Brazde” Radio televizije Vojvodina, rekao da poljoprivredne proizvođače pre svega savetuje da se ukrupne i udruže kako bi mogli ravnopravno da pregovaraju.

“Očekivao sam da ću naići na tešku situaciju u poljoprivredi jer me je prvog dana zatekao problem oko suncokreta. Pokušali smo da se kao Ministarstvo aktivno uključimo i posredujemo između proizvođača i prerađivača i sugerišemo im šta bi trebalo promeniti”, rekao je Glamočić.

On je dodao da su pregovori trajali dugo, da je Ministarstvo poslalo poruku ali da se potom povuklo iz „priče“ i prepustilo proizvođačima suncokreta i uljarama da, kako je kazao, urade ono što je najbolje.

“Imamo trenutno istu situaciju sa suncokretom i sojom, koje gotovo isti prerađivači otkupljuju, ali soji raste cena za razliku od suncokreta gde se to dešava mnogo sporijim tempom“, rekao je ministar poljoprivrede.

Glamočić je istakao da je rod suncokreta u okruženju veoma veliki i poručio farmerima da dobro razmisle koje će kulture sejati sledeće godine.

Po Glamočićevim rečima postojala je mogućnost da proizvođači uđu u ugovorne odnose sa prerađivačima ali da nisu bili za tu opciju jer su, kako je kazao, svi očekivali veću cenu.

“Ako se potpiše ugovorna cena, ona podrazumeva i svojevrsni rizik po proizvođače”, ukazao je Glamočić.

Kada je reč o zakonu o podsticajima on će, po Glamočićevim rečima, biti podložan kraćoj analizi, ukoliko, kako je kazao, vreme to dozvoli, imajući u vidu da je kraj budžetske godine.

“Sigurno je da gotovo nikakve promene neće pretrpeti stočarstvo koje se nalazi u najtežoj situaciji i tu je svaki dinar dobro došao, pri čemu ne treba zaboraviti kašnjenje subvencija stočarima,za razliku od ratara kojima je isplaćeno 95 odsto subvencija”, rekao je Glamočić.

On je istakao da je uočio veliki problemi u Upravi za agrarna plaćanja, gde je napravio i prve personalne promene na mestu direktora Uprave za agrarna plaćanja.

“Ušli smo u detaljnu analizu i videli da je situacija poražavajuća naročito sa obradom zahteva za subvencije jer je obrađivano svega 50-tak zahteva dnevno” rekao je ministar ističući da je “u četvrtak obrađeno hijadu zahteva”.

Glamočić je naglasio da veruje da će imati dobru saradnju sa Ministrstvom finansija kako bi se isplata što pre obavila. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.