Slava, jedinstven srpski običaj

VIDEO K9: Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana, jednu od najčešćih porodičnih slava. Slava je autentičan običaj samo kod srpskih pravoslavaca, a od nedavno je uvrštena i u UNESCO-vu listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

88

Za razliku od ostalih pravoslavaca i ortodoksnih hrišćana, Srbi imaju običaj do kojega drže i koji prenose sa kolena na koleno, a to je slava. Glavna obeležja ovog porodičnog praznika su žito, sveća i slavski kolač.

“Međutim, ono što slavu čini slavom je naravno porodica koja je slavi i tri stvari, odnosno žito, sveća i slavski kolač. Sve ovo ostalo, dakle ovo što upriličimo zbog gostiju koje zovemo je opcionalno i ono bi trebalo da se obeležava, odnosno da se pravi u skladu sa željama i mogućnostima. Tako da, ukoliko nema pečenja mnogo i ukoliko nema mnogo ruske salate nije problem. Znači, suština je u tome”, naveo je Vuk Radulović, diplomirani istoričar.

Kako je objasnio, crkva smatra da je slava hrišćanski običaj koji je porodica primala prilikom prelaska u hrišćanstvo i dobijala sveca koji je postajao njen zaštitnik. Sveti Nikola, Đurđevdan, Jovanjdan samo su neke od brojnih slava koje naš narod obeležava, a običaji vezani za taj dan razlikuju se od regiona do regiona.

“O samom nastanku slave postoji više teorija i niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da je slava nastala na ovaj ili onaj način. Etnolozi smatraju da je Slava, odnosno neka preteča slave postojala i u prethrišćanskoj eri i da je ona pre svega bila vezana za kult predaka, za zaštitnika porodice to jest patrona i da je prilikom hristijanizacije ona dobila svoj današnji oblik odnosno oblik u kojem je mi znamo”, kazao je Radulović.

Prema njegovim rečima, slava se u srpskom narodu održala uprkos teškim vremenima.

“Čak i u nekim teškim okolnostima kroz koje je narod prolazio. Tako nam je ostalo zapisano da na primer u Prvom svetskom ratu, da su čak vojnici uoči slave odvajali od svojih dnevnih sledovanja i čuvali to malo hrane što su dobijali kako bi na dan slave mogli da počaste jel’ saborce iz rova i da kažu danas mi je slava”, izjavio je Radulović.

Radulović je dodao i to da slavu ne bi trebalo preskakati pa ni u slučaju bolesti ili smrtnog slučaja, kada se slava obeležava, samo se ne pozivaju gosti.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.