Slatke muke Pokrajinske vlade

VIDEO K9: Utrošak sredstava u prvoj polovini ove godine bio je tema današnje sednice Skupštine Vojvodine. I dok vlast tvrdi da je na slatkim mukama, jer projektima ne mogu da postignu realizaciju sredstava, u opoziciji kažu da je izvršenje budžeta u rasponu "od lošeg do katastrofalnog", a radikali pozivaju na vanredne izbore.

0
862

Glavni princip kojim se vodi Pokrajinska vlada je princip ubrzanog ekonomskog razvoja, rekao je njen predsednik, a iz izveštaja je uočljiv rast prihoda od poreza na dobit, što znači, kako je naveo, da se otvaraju nove kompanije koje zapošljavaju veliki broj ljudi.

“Dvadeset i dve hiljade manje na birou za nezaposlene u ovoj u odnosu na prošlu godinu i negde oko 3 milijarede i osamsto miliona dinara povećani prihodi. Imali smo dva rebalansa budžeta, ja se ne sećam da je ranijih godina bilo dva rebalansa, i sada ulazimo u drugi problem. Sada taj intenzivniji rad, to je jedna slatka muka, ali moramo da radimo na tome na dnevnom nivou, sada ulazimo u taj problem da nam je potrebno sve više projekata da bi mogli da realizujemo taj tempo”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Što se tiče suše, šteta je značajna, rekao je Mirović i dodao da će nastojati da sa kapacitetima kojima raspolaže Srbija da ublaže posledice.

Strategijski, zaključio je Mirović, država mora raditi na konstrukciji sistema za navodnjavanje, naročito u Vojvodini gde su na tome učinjeni prvi koraci.

 

Liga socijaldemokrata uputila je Skupštini niz zaključaka kao bi se pomoglo poljoprivrednicima da se izbore sa posledicama suše, s obzirom, kako su naveli, da to ni pokrajinska ni republička vlada nisu učinile od avgusta meseca.

Što se tiče ostalih, opozicioni poslaničkih grupa, one su uglavnom navele da je iluzorno u oktobru razamtrati izveštaj o prvoj polovini 2017. godine, naročito ističući da izveštaj kasni tri meseca.

 

Poslanici Dosta je bilo-Saša Radulović, naveli su da je razmatranje izveštaja o šestomesečnom budžetu u oktobru – priča o lanjskom snegu, te da je zanjih glavna tema sanacija posledica suše koja je zadesila letos zadesila Vojvodinu.

“Iz ovog razloga smatramo da je potrebno doneti mere kako bi se pomoglo poljoprivrednicima, ali se ne slažemo da to budu trenutne, ad-hok i kratkoročne mere. Smatramo da je suša koja se ponavlja svakih par godina već uveliko razlog da se sistemski nešto uradi, da se trajno nešto promeni”, rekla je Svetlana Kozić iz Dosta je bilo. 

 

Predstavnici opozicione Demokratske stranke ocenili su da je situacija u pokrajini na skali “od lošeg do katastrofalnog”, sem u oblasti obrazovanja.

“Katastrofalni su rezultati u oblasti kapitalnih ulaganja, posebno u oblasti vodoprivrede i energetike, gde je stepen izvršenja od 5%, a oblast preduzetništva malih i srednjih preduzeća kreće se 0% izvršenja u ovom izveštaju”, rekao je Goran Paunović, DS-DSHV

 

Radikali su pokrajinsku vlast optužili za nedomaćinsko poslovanje i zamerili im što nisu realizovali budžet u meri u kojoj su mogli za prvih 6 meseci 2017. godini, naročito u sektoru poljoprivrede i šumarstva, kapitalnih ulaganja, energetike i saobraćaja.

“Imali smo planirani budžet od oko 64 milijardi dinara, realizovano je oko 27 milijardi, s tim da sa prenetim sredstvima iz 2016. godine imamo priliv sredstava, da ne kažem prihode, na nivou od 37 milijardi. Znači, 10 milijardi je ostalo neiskorišćeno”, naveo je radikal Milan Ćuk.

 

Radikali ocenjuju i da se stiču uslovi da se na proleće po prvi put i na pokrajinskom nivou održe vanredni izbori.

Osim o budžetu i suši, poslanici su razmatrali izmeđuostalog i osnivanje Kancelarije za inkluziju Roma, kao i godišnje izveštaj eo poslovanju JP Vode Vojvodine i JP Vojvodina šume za prošlu godinu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.