Slabiji prinos i niska cena pšenice

VIDEO K9: Zbog ogromnih poskupljenja i sušne godine, prinosi pšenice su ove godine manji, pa trenutna otkupna cena od 35 dinara po kilogramu ne odgovara proizvođačima. Minimum koji traže je 40 dinara po kilogramu, onoliko koliko će država da plaća, ali samo za robne rezerve.

0
47

Žetva pšenice je u pri kraju, a nezadovoljni poljoprivrednici traže da država nađe način da se domaći proizvođači približe evropskim i ne pristaju na cenu od 35 dinara za kilogram, koliko im se nudi.

Šta je sve uticalo na rod ove godine saznajemo na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Prinosi su ove godine slabiji od očekivanih, a stručnjaci navode da su manji i za 30%.

Za robne rezerve država će otkupiti pšenicu po ceni od 40 dinara po kilogramu, a prema procenama bi upravo ta cena bila minimum koji bi zadovoljio proizvođače, jer bi njome uspeli da pokriju troškove, uzimajući u obzir sva poskupljenja koja su ih zadesila u toku ove godine.

Iako je cena pšenica ove godine veća u odnosu na prethodne, sa otkupnom od 35 dinara proizvođači neće moći da zarade. Ulaganje po hektaru ove godine, kako kažu, iznosilo je oko 145.000 dinara, a samo izdatak za mineralno đubrivo je 75.000 po hektaru, pa mnogi nisu zbog visoke cene adekvatno ni prihranjivali useve, što je takođe uticalo na slabiji prinos.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.