Skupština Matice srpske 16. aprila

VIDEO K9: Izborna skupština Matice srpske biće održana u subotu 16. aprila i tada će, osim ponovnog biranja predsedništva, biti predočeni i svi izveštaji rada ove ustanove za protekle četiri godine, istakao je njen predsednik prof. dr Dragan Stanić. On je pozvao sve članove da prisustvuju Skupštini kako bi zajednički osmislili plan kako da ova ustanova i u budućnosti bude nosilac kulture i centar srpske Atine.

500

Aktuelni Upravni odbor Matice srpske predložio je da i naredne četiri godine ovu ustanovu vode isti ljudi, pa je stoga važno što veće prisustvo članstva koje će izeti svoje mišljenje u vezi sa tim, rekao je predsednik Matice srpske.

Kako kaže, Upravni odbor će biti podmlađen novim ljudima, jer je ustanovi potrebna nova energija. Takođe, na skupštini će biti razmatrana i statutarna dopuna o osnivanju novog tela upravnog odbora – Saveta Matice srpske.

“Imamo članova koji nisu u stanju da odgovore zahtevima učešća u Upravnom odborima ili u radnim telima i odeljenjima gde ima dosta obaveza koje treba obavljati na vreme, brzo, a mi ne želimo da one koji su se malo zamorili zbog godina ili bolesti da ih izgubimo, već želimo da ih imamo u svom sastavu, makar kao ljude koji će nas posavetovati šta valja činiti i komentarisati ono što se radi”, naveo je Stanić.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da Savet ima pet, a najviše 15 članova. On je ovom prilikom podsetio i da je prethodnih godina Matica bila suočena sa brojnim finansijskim problemima, što je dovelo u pitanje egzistenciju brojnih kapitalnih izdanja.

“Letopis izlazi kao mesečnik i dalje, uprkos svim finansijskim teškoćama u kojima se nalazi. Nadam se da ćemo i ove godine uspeti u toj akciji spasavaja letopisa. Svi naučni časopisi, imamo ih 11, izlaze sasvim redovno. Osim toga, poseban ponos Matice srpske je to što naše ustanove funkcionišu zaista sjajno”, rekao je Stanić.

Uprkos svim poteškoćama, Matica je u proteklom periodu uradila mnogo toga zahvaljujući velikom entuzijazmu ljudi angažovanih na 240 naučnoistraživačih projekata, među kojima su i oni kapitalni, poput „Srpske enciklopedije”, zaključio je Stanić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.