Skupština grada o Izveštaju o EPK 2021.

VIDEO K9: Danas su zasedali odbornici Skupštine grada. Sednica je počela u deset sati, a kao najvažnija tačka ocenjen je izveštaj o aktivnostima i utrošku sredstava za projekat Evropska prestonica kulture u periodu od 2011. do 2016. godine. Osim toga, doneta je i odluka o osnivanju Kulturnog centra u Rumenki, kao i odluka o dodeli motornih vozila Policijskoj upravi u Novom Sadu.

0
534

Danas je održana sednica Skupštine grada, na kojoj se govorilo o 15 tačaka dnevnog reda. Najzanimljivija je bila izveštaj organizacionog odbora o realizaciji projekta Evropska prestonica kulture 2021. za prethodnih pet godina.

U tom periodu na kandidaturu potrošeno je od 2011. do 2016. godine, 51,2 miliona dinara.

“Već smo obezbedili u decembru 2016. godine 100 miliona dinara iz Republike i 2017. 117 miliona dinara. Znači, na 51,2 miliona dinara utrošenih u pet godina mi smo dobili, za nepunih 6 meseci, 217 miliona dinara. To je jasan efeka, a nisam spomenuo novac koji ćemo dobiti od pokrajine, gde ćemo aplicirati i sve ono što ćemo i od EU fondova dobiti i od privatnih partnera”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

On kaže da je grad već konkurisao kod evropskih fondova za sredstva za realizaciju ovog projekta. U okviru projekta Evropska prestonica kulture 2021. najvažnija je rekonstrukcija Kineske četvrti, kao i izgradnja Muzičko baletske škole sa koncertnom dvoranom, kaže gradonačelnik.

Izveštaj od strane Srpske radikalne stranke ocenjen je kao paušalan i neprecizan, zbog čega ga nisu ni podržali.

“Mi ne znamo o čemu se konkretno radi i zbog toga smo protiv. Stav SRS je da podržavamo i smatramo da je veoma značajno što je Novi Sad dobio ovu prestižnut titulu, ukoliko bude bilo pameti i ukoliko bude mudrosti i političke volje da Novi Sad iskoristi to na pravi način i da u narednim godinama dobije poljuljajni imidž Srpske Atine, koji ga je krasio u drugoj polovini 19. veka”, naveo je Đurađ Jakšić, odbornik SRS.

Činjenica je da ovaj izveštaj stiže kasno, kažu u opozicionoj Demokratskoj stranci, navodeći da je u međuvremenu grad već dobio ovu prestižnu titutulu, ali i uzimajući u obzir da je reč o petogodišnjem izveštaju. Oni smatraju i da je izveštaj štur i bez preciznijih podataka o tome za koje namene je novac potrošen.

“Najviše su u izveštaju vidi koje je sve aktivnosti preduzeo tim koji je imao zadatak da promoviše Novi Sad i to je dobro urađeno. Međutim, ovaj tim i pored toga što je nakon te njihove promocije usledila pozitivna odluka Evropske komisije i mi postali EPK, što je za svaku pohvalu i to je veliki doprinos gradu Novom Sadu, mora da sadrži detaljan finansijski izveštaj, jer u svakom slučaju, zakon nalaže da se sve ono što je potroešeno opravda i prezentuje odbornicima u Skupštini. Ovakav način predstavlja grubo kršenje demokratskih i parlamentarnih načela”, izjavio je dr Veljko Krstonošić, odbornik DS.

Na današnjoj sednici Skupštine doneta je i odluka o osnivanju Kulturnog centra u Rumenki, za čiju realizaciju je potrebno više od 8,5 miliona dinara, koji će biti obezbeđeni iz tekuće budžetske rezerve. U Srpskoj radikalnoj stranci pozdravljaju ideju osnivanju Kulturnog centra u Rumenki u cilje decentralizacije kulture iz strogog centra grada.

“Mi želimo uspeh budućem KC Rumenka, ali smo mišljenja da pojedini udaljeniji delovi grada treba da dobiju kulturne sadržaje u svetlu EPK 2021, a u  prvom redu tu mislim na Detelinaru, Novo naselje, koji broje po nekoliko desetina hiljada stanovnika. Dakle i oni bi trebalo da dobiju neke kulturne sadržaje, a da li u vidu ateljea, pozorišta i tome slično”, kazao je Jakšić.

Osim ovih tačaka, usvojen je i plan detaljen regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu, doneta je odluka o izradi plana detaljne regulacije radne zone u Rumenki, izmenjen detaljni plan Telepa, deo zemljišta grada dat je na korišćenje JGSP-u. Doneta je odluka i da se dva pik-ap vozila kao i četiri nova motocikla daju na korišćenje Policijskoj upravi Novi Sad. Donete su odluke o razrešenju i imenovanju članova Nadzornog odbora Gradskog zelenila, kao i nekoliko članova Školskog odbora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.