Skupština CG usvojila Zakon o slobodi veroispovesti, privedeni svi poslanici DF-a

Skupština CG usvojila Zakon o slobodi veroispovesti, privedeni svi poslanici DF-a Svih 17 poslanika opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta (DF) uhapšeni su noćas, nakon incidenta u Skupštini Crne Gore prilikom izglasavanja Zakona o veroispovesti.

181

Podgorički portal Vijesti preneo je da su privedelni poslanici DF-a sprovedeni u Centar bezbednosti u Podgorici.

U crnogorskom parlamentu noćas je došlo do incidenta prilikom glasanja o amandmanima DF-a na predloženi Zakon o slobodi veroispovesti za koji smatraju da je usmeren protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Nakon toga, poslanik DF-a Andrija Mandić izjavio je da sednica o Zakonu o slobodi veroispovesti neće biti održana dok se obezbeđenje ne obračuna s poslanicima te stranke.

“Sednica se neće održavati dok se obezbeđenje ne obračuna s nama. Stojimo im na raspolaganju i da nas uz upotrebu sile izbace odavde. Mi dobrovoljno odavde nećemo otići. Spremno smo da poginemo za našu crkvu, mi to večeras demonstriramo”, rekao je Mandić za Vijesti.

On je naveo da je bilo vremena da se pronađe rešenje, a da je rešenje da se prihvate amandmani Mitropolije crnogorsko-primorske jer će to omogućiti da u Crnoj Gori vladaju harmonija i mir.

Prethodno je Skupština sa 45 glasa za i jednim uzdržanim usvojila u načelu sporni zakon, a potom je usledila rasprava o amandmanima, kada je došlo do incidenta.

Skupštine Crne Gore ima 80 poslanika. Za Zakon je glasalo 45 poslanika, nije bilo glasova protiv niti uzdržanih, a usvajanju nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta koji su privedeni nakon incidenta u skupštinskoj sali.

Njihovi amandmani među kojima su i amandmani Mitropoliije crnogorsko-primorske su jednoglasno odbijeni.

Tokom izglasavanja zakona u načelu došlo je do incidenta u skupštinskoj sali zbog čega je reagovalo obezbeđenje, a čula se i ekspolizija. Novinarima je rečeno da je u pitanju petarda.

U spornom zakonu je između ostalog navedeno da će verski objekti i zemljište, koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore, koji su izgrađeni ili pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, postati državna svojina, ako ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica nad tim objektima.

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve (SPC) objavljeno je da je patrijarh Irinej izjavio kako je duboko potresen aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori povodom predloga Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Kako se navodi, patrijarh je to rekao u sredu prilikom susreta sa novoimenovanim ambasadorom Srbije u Crnoj Gori Vladimirom Božovićem.

On je dodao i da se “usrdno moli” Bogu za mir i jedinstvo crnogorskih državnih organa i crkvenih velikodostojnika zarad dobrobiti svih naroda bez obzira na veroispovest i nacionalnu pripadnost u Crnoj Gori.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.