Skupština AP Vojvodine u sredu o izmenama izbornih pravila u Vojvodini

Predlog pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine i Predlog o donošenju programa razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti, na dnevnom su redu sednice Pokrajinskog parlamenta koja će biti održana u sredu, 4. oktobra.

0
15

Podsetimo, predlog za izmene Odluke o izboru poslanika u Skupštini Vojvodine, sa potpisima 82 poslanika Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Jedinstvene Srbije i drugoh stranaka vladajuće koalicije, predat je na pisarnicu Skupštine Vojvodine krajem prošlog meseca.

Predloženo je, između ostalog, smanjenje broja potpisa potrebnih za kandidovanje izborne liste sa 6.000 na 4.000, a za manjinsku listu sa 3.000 na 2.000 potpisa, čime bi se, kako je obrazloženo smanjila dokumentacija i olakšalo kandidovanje.

Takođe, u prema ovim izmenama, rokovi za podnošenje izborne liste produžuju se sa 15 na 20 dana, a onemogućava predaja lista koje čine koalicije političkih stranaka i grupa građana. Nije predložena promena izbornog censuza od tri.

Ove izmene stižu uoči vanrednih republičkih, pokrajinskih i lokalnih izbora koji su, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mogući već 17. decembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.