Skuplji med ove godine

VIDEO K9: Kašika u med ove godine nije upala ni proizvođačima, a ni potrošačima. Zbog loših vremenskih uslova prinosi meda su mali, što je uslovilo i povećanje cena. Najviše je poskupeo bagremov med, kojeg ove godine ima i najmenje, pa se tako u nekim prodavnicama prodaje po ceni i za 1.800 dinara po kilogramu.

0
41

Vremenske prilike ove godine nisu pogodovale pčelarima. Zbog mrazeva u februaru i hladnih i kišovitih prolećnih dana, bagremova paša podbacila je u celoj Srbiji, pa je od ukupne količine ove godine proizvedeno samo oko 20% bagremovog meda, a ni sa lipom stanje nije bilo ništa bilo bolje, kažu vojvođanski pčelari.

Visoke temperature uticale su i na suncokretovu pašu, pa je i tu u velikoj meri smanjen prinos, kaže Stojan Anđelković, pčelar, koji savetuje pčelarima da što pre pregledaju košnice i onim društvima kojima to nedostaje, nadomeste dovoljnu količinu hrane preko šećernog sirupa, kako bi pčele imale dovoljno zaliha tokom zime.

Mali prinosi uticali su i na cenu meda, koja je ove godine osetno veća u odnosu na prošlu.

Anđelković kaže da med može biti još skuplji s obzirom da ga ima malo, a da bagremovog i neće biti preterano na tržištu jer pčelari čekaju bolju cenu i čuvaju ga za svoju maloprodaju.

Ipak, dodaje on, bez obzira na povećanu cenu meda, dodao je on, pčelari ove godine neće puno zaraditi, tek toliko da pokriju troškove oko potreba pčela.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.