Skupljena sredstva za magnetnu rezonancu

VIDEO K9: Pre 17 meseci, na Dan prevremeno rođenih beba, humanitarna fondacija Magnet za ljubav otpočela je akciju prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu uređaja za magnetnu rezonancu, specijalnog inkubatora i prateće opreme za Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Akciju je danas podržala i Pokrajinska vlada, čime su skupljena dovoljna sredstva za kupovinu ovako važnih isntrumenata za rad Dečje bolnice.

0
700

Dečjoj bolnici nedostaje magnetna rezonanca, specijalni inkubator i prateća oprema kojom bi se pravovremeno mogli otkriti zdravstveni problemi i postaviti pravilna dijagnoza kod prevremeno rođenih beba, novorođenčadi i dece do 18. godine.

Do sada su se akciji Magnet za ljubav, koja ima cilj kupovinu ove skupe aparature, priključilo preko 440 lica, među kojima brojne kompanije i pojedinci, Grad Novi Sad, sportske i kulturne manifestacije. Akciju je podržala i Pokrajinska vlada.

“Do sada je prikupljeno 35.690.000 dinara, 23.633 evra i 2.087 američkih dolara. Ukoliko bi se prevelo na dinare, to je 38 miliona i 800 dinara, što su velika sredstva i, ako imamo u vidu finansijsku situaciju, to su zaista velika sredstva. Obradovala nas je i odluka Pokrajinske vlade da iz budžeta odvoji ozbiljna sredstva i da ih usmeri na kupovinu uređeja za magnetnu rezonancu”, naveo je Goran Bekavac iz Fondacije Magnet za ljubav.

Reč je o svoti od 100 miliona dinara koju je Pokrajina opredelila za kupovinu magnetne rezonance.

“Mi smo, uporedo sa nabavkom sredstava od strane društveno dogovornih preduzeća, firmi i poejdinaca, ušli u proces prirpeme zgrade u kojoj bi se ta nova nuklearna magnetna rezonanca nalazila i u prethodnih 4 meseca imamao svu dokumentaciju vezanu za zgradu. Zgrada nuklearne magnentne rezonance za potrebe Dečje bolnice će biti smeštena neposredno iza Klinike za stomatologiju Vojvodine i rebalansom budžeta, koji je u petak Skupština APV usvojila, obezbeđena su sredstva za izgradnju tog objekata oko 200 m2. Mi očekujemo, nakon tehničkih stvari, da u sledećih 15-20 dana imamo javnu nabavku za izvođača”, rekao je Zoran Gojković, pokrajinski sekratar za zdravstvo.

Plan je da taj objekat bude gotov za tri do četiri meseca, rekao je Gojković. Podsetimo, MRI aparat je potreban Institutu zato što su slični aparati koji postoje u Kamenici i u Kliničkom centru Vojvodine izuzetno opterećeni i deca ponekad čekaju i po 18 meseci kako bi došla na red za dijagnostiku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.