Skup “Dobar dan domaćine” održan u Novom Sadu

VIDEO K9: Nakon Sente i Sremske Mitrovice, naučno-stručno savetovanje "Dobar dan domaćine" održano je u sredu i u Novom Sadu.

0
396

Serija naučno-stručnih savetovanja pod poljoprivrednicima dobro poznatim nazivom „Dobar dan domaćine“, ove godine se odvija ne samo u Novom Sadu, već i u drugim vojvođanskim mestima, što je rezultat saradnje resornog sekretarijata sa Poljoprivrednim fakultetom.

“Ovaj program savetovanja, najvećim delom, je nastao naspram interesovanjapoljoprivrednika, a oplemenili smo ga i sa preporukama savetodavnih poljoprivrednih službi, koje učestvuju u organizaciji. Tako je danas, a tako je bilo i u Senti i Sremskoj Mitrovici. Na ova dva susreta došlo je više od 600 poljoprivrednika. Snažan zamah u pripremi savetovanja dobili smo potpisivanjem Protokola o saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, što uz dobru saradnju sa udruženjima poljoprivrednika i asocijacijama u lokalnoj upravi čini jednu snažnu celinu”, istakla je rekla je dr Dragana Latković, direktorka Departmana za ratarstvo i povrtarstvo.

Za povećanje produktivnosti u poljoprivredi, važno povećanje opremljenosti naših
gazdinstava, istakao je na skupu dekan Poljoprivrednog fakulteta, koji je mišljenja da u tom pravcu treba iskoristiti sve potencijale kada je u pitanju regresirana nafta, nabavka
pogonskih i priključnih mašina, konkursi, kako pokrajinski, tako i republički, ali i
raspoloživa sredstva iz IPARD programa.

“Važno je da pokušamo da zajednički objedinimo potencijale, kada je u pitanju nabavka pogonskih i priključnih mašina, jer nisu jeftine. Takođe je veoma važno da vodimo računa o upravljanju rizikom, jer i prošla godina je pokazala, u pojedinim linijama proizvodnje, da je biljna proizvodnja još uvek pod značajnim uticajem klimatskih faktora i to je nešto što može da utiče na našu budućnost kada je u pitanju ova proizvodnja”, rekao je prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u ovoj godini je već objavio desetak konkursa za
podsticaje, a najvaljeno je da će posle uvođenja IPARDA Ministarstvo poljoprivrede
finansirati i nabavku dizel goriva.

Pokrajinski sekretar dr Vuk Radojević, pohvalio je Ministarstvo poljoprivrede povodom subvencija za dizel gorivo poljoprivrednicima u Srbiji i naveo da je to konkretna podrška poljoprivrednicima u susret predstojećoj setvi.

Najveći broj pitanja prisutnih ticao se troškova za odvodnjavanje, uzurpaciju zemljišta,
restituciju, penziono i zdravstveno osiguranje poljoprivrednika, ali model isplate
regresiranog goriva.

Naredno savetovanje za poljoprivrednike „Dobar dan domaćine” biće održano u sredu, 27.
februara, u Somboru, a potom u Banatskom Novom Selu i Pančevu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.