Škotska premijerka traži novi referendum o nezavisnosti

Škotska premijerka Nikola Sterdžon izjavila je danas da će zatražiti dozvolu da održi novi referendum o nezavisnosti zato što Velika Britanija izvlači Škotsku iz Evropske unije protiv njene volje.

0
1239

Sterdžon je navela da će raditi na tome da glasači što pre dobiju priliku da učine Škotsku nezavisnom državom, a prema njenim rečima referendum bi trebalo da bude održan u periodu između jeseni 2018. i proleća 2019. godine.

Do tada će, kazala je Sterdžon, detalji britanskog sporazuma sa EU posle Bregzita biti jasni i škotski glasači će biti informisani pre nego što donesu odluku.

AP navodi i da je neophodno postizanje dogovora sa britanskom vladom kako bi referendum bio održan.

Sterdžon je govorila uoči nove rasprave britanskog parlamenta o nacrtu zakona za pokretanje procedure istupanja Velike Britanije iz Evropske unije.

Ona je rekla da je britanska premijerka Tereza Mej do sada odbijala postizanje kompromisa sa Škotskom o pitanju Bregzita.

Škotski glasači su na referendumu o nezavisnosti 2014. sa 55,3 odsto glasova odlučili da Škotska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva, medjutim odluka Britanaca na referendumu 23. juna godine da napuste Evropsku uniju ponovo je otvorila pitanje Škotske.

Većina gradjana u Škotskoj podržava ostanak u EU, ali je njih nadglasala većina u Engleskoj koja je želela da napusti Uniju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.