Skoro 6 milijardi dinara za kapitalne projekte

VIDEO K9: Ugovori za finansiranje i sufinansiranje 47 kapitalnih projekata u Vojvodini uručeni su danas u Pokrajinskoj vladi predstavnicima 36 lokalnih samouprava.

0
107

Za realizaciju 37 novih i nastavak finansiranja deset kapitalnih projekata u Vojvodini koji su planirani kao višegodišnji, Pokrajinska vlada je izdvojila skoro šest milijardi dinara.

Ovim novcem biće finansirani projekti u oblastima saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja, zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, zdravstvene zaštite i razvoja sporta.

Ugovori za finansiranje ili sufinansiranje ovih projekata uručeni sa danas u zgradi Pokrajinske vlade predstavnicima 36 lokalnih samouprava.

Pored ovih projekata, kako je rekao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, iz pokrajinskog budžeta u ovoj godini biće finansirane i druge investicije poput izgradnje Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu, prečistača otpadnih voda u Vrdniku i druge. Naglasio je da je i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opredelio ove godine 600 miliona dinara za rekonstrukciju bunara u seoskim sredinama.

Među brojnim projektima koje je pomenuo, Mirović je naveo da su za realizaciju projekata u oblasti vodosnabdevanja dodeljena sredstva za četiri projekta, ukupno 325,4 miliona dinara, za nastavak finansiranja rekonstrukcije distributivne vodovodne mreže u Kikindi, za izgradnju crpne stanice u fabrici vode u Adi, kao i za projekte u Novoj Crnji i Opovu. Za oblast sporta namenjeno je 508,4 miliona dinara. Tim sredstvima biće finansirana izgradnja fiskulturne sale u Mačvanskoj Mitrovici i Putincima, kao i rekonstrukcija i sanacija sportskih objekata u Zrenjaninu i Vršcu.

U oblasti saobraćajne infrastrukture, prema rečima predsednika Pokrajinske vlade, započinje novi, veliki investicioni ciklus na teritoriji 26 gradova i opština, vredan više od 3,2 milijarde dinara, izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih saobraćajnica, lokalnih puteva i biciklističkih staza.

Pored Subotice, na čijoj će teritoriji biti rekonstruisano čak osamnaest ulica, za šta je izdvojeno 250 miliona dinara, obezbeđena su sredstva i za nastavak rekonstrukcije puta od Kupusine ka Bačkom Monoštoru na teritoriji grada Sombora, za izgradnju mosta u Čoki, kao i za rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture u Pančevu, Apatinu, Rumi, Novom Bečeju, Baču, Beočinu, Temerinu, Bačkom Petrovcu, Žablju, Inđiji, Žitištu, Pećincima, Plandištu, Kovinu, Senti, Alibunaru, Opovu, Sečnju, Novoj Crnji, Titelu, Vršcu i Kovačici.

Mirović je istakao da su za projekte u opštini Irig izdvojena znatna finansijska sredstva – 378 miliona dinara za rehabilitaciju kolovoza u Velikoj Remeti, Vrdniku, Jasku, Rivici i Irigu.

U Pančevu će početi kompletna rekonstrukcija ulica Dimitrija Tucovića i Kneza Mihajla Obrenovića, a to je važno, kako je naveo, zbog povezivanja sa severnom industrijskom zonom, koja predstavlja glavnu razvojnu polugu Pančeva.

Ukupno 719,4 miliona dinara izdvojeno je i za finansiranje i sufinansiranje projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i sanacije sistema za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u javnoj svojini na teritoriji gradova Pančevo i Kikinda, kao i u opštinama Kanjiža i Mali Iđoš.

Predsednik  je istakao da će u Pančevu biti realizovan projekat izgradnje kanalizacione mreže, koja će omogućiti priključenje oko 300 domaćinstava u naselju Karaula.

Najavio je, između ostalog, i rekonstrukciju zdravstvene stanice u Šajkašu, za šta je izdvojeno gotovo 100 miliona dinara.

Za oblast sporta namenjeno je 508,4 miliona dinara. Tim sredstvima biće finansirana izgradnja fiskulturne sale u Mačvanskoj Mitrovici i Putincima, kao i rekonstrukcija i sanacija sportskih objekata u Zrenjaninu i Vršcu.

Kako je predsednik naveo, predviđeni su i novi projekti u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vredni 1,07 milijardi dinara – uređenje pešačkih površina i parkinga u centralnoj gradskoj zoni u Bačkoj Palanci i rekonstrukcija Trga u Srbobranu.

Putem ovih konkursa obezbeđena su sredstva i za nastavak finansiranja projekata – izgradnja zatvorenog bazena u Novom Bečeju i Bačkoj Topoli, kao i gradskog kupališta u Kovinu, infrastrukturno opremanje industrijske zone u Vršcu, izvođenje radova na delu Grebenskog puta do manastirskog kompleksa Đipša u opštini Šid i nastavak finansiranja druge faze rekonstrukcije ulica u Apatinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.