Školstvo ocenjeno trojkom

VIDEO K9: Trećina osnovnih i srednjih škola u Srbiji koje su do sada ocenjene, dobile su jedinice ili dvojke. Svi direktori škola će proći obuku, kako je najavljeno, ali će prvo biti organizovana za one koji su najlošije ocenjeni, već tokom zimskog raspusta.

512

Iako je zakon još 2003. godine predvideo obavezno stručno usavršavanje direktora škola, ovo još nije realizovano.

Kako bi jedinice i dvojke što pre postale bar trojke, Ministarstvo prosvete će, kako je najavljeno, prvo za direktore najlošije ocenjenih ustanova organizovati obuku i pomoći im da unaprede svoj rad.

“U Srbiji već četiri godine postoji novi način vrednovanja rada škola, tzv. eksterna evaluacija, koja po zakonu predviđa da se sve škole obiđu u roku od 5 godina. Mi smo za ove četiri godine obišli negde oko 150 škola i prosek ocene za Južnobački i Sremski okrug je nešto manje od 3,00, s tim da je maksimalna ocena”, rekao je Jovan Vukčević, rukovodilac Školske uprave Novog Sada.

U odnosu na druge uprave u Srbiji, prema rečima Vukčevića, ovo je veoma dobar rezultat. Dodaje da učenici postižu odlične rezultate na završnim ispitima, na osnovu kojih su škole iz ovih okruga visokoplasirane.

“Pa u principu, nakon ove 4 godine, svakako da su pozitivne strane te da su se škole probudile, škole znaju šta se zapravo ocenjuje, tako da se u ovom periodu svaka škola bavi nekim svojim problemima kako bi se predstavila u što boljem svetlu vezano za konačnu ocenu, odnosno za spoljašnje vrednovanje”, naveo je Vukčević.

Dodaje da je negativna činjenica veliki broj škola i manjak vremena za obilazak svih i da bi, u suprotnom, mogli da se vrate u one škole koje su ocenjene slabijim ocenama, kako bi im pružili pomoć da se u narednom periodu poprave.

“Ja mislim da je cilj svake škole da bude četvorka i bio sam neposredni učesnik sve ove 4 godine tokom eksterne i znam koliko ljudima znači da njihova škola dobije 4, zbog rejtinga u samom mestu, tako i zbog njihovog ličnog rejtinga, pošto jedna od oblasti koja se ocenjuje jeste rukovođenje i organizacija rada škole”, kazao je Vukčević.

Ono što je najbitnije kod eksterne evaluacije jeste da se u školama ukaže šta dobro rade i gde su eventualni problemi koje treba ukloniti u narednom periodu, govori Vukčević. Nakon ocenjivanja, svaka škola je dužna da napravi akcioni plan koji treba da sadži korake postupka otklanjanja nedostataka koji su uočeni.

Najviše minusa škole su dobile zbog manjka individualizacije nastave i ocenjivanja koje bi više bilo u funkciji razvoja učenika i nastavnika. Potrebno je, dodaju, da učeniku bude jasnije zbog čega je dobio neku ocenu i da se vrednuje više pojedinačnih aktivnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.