Školstvo gubi tlo pod nogama

VIDEO K9: U pismu koje je juče upućeno javnosti, iza kojeg stoji više od 80 visokoškolskih radnika, među kojima su i naši najeminentniji stručnjaci za obrazovanje, a koje je vezano za odluku o naglom prekidu školske godine 6. juna, stoji, između ostalog, da su „obrazovni sistem i svi u njemu izgubili tlo pod nogama”, s obzirom na to da je doneta odluka koja na drastičan način menja tipično funkcionisanje sistema, a da nije pažljivo isplanirano kako će se sprovoditi niti je pružena podrška svima da bi uspeli da se prilagode novonastalim okolnostima. U Resornom odboru za obrazovanje Demokratske stranke smatraju da je reč o političkoj odluci koja će imati negativne posledice.

0
17

Vlada Srbije saopštila je 1. juna da je “zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo donela odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji”.

O ovoj odluci zaposleni u školstvu, kao i javnost u našoj zemlji, saznali su putem medija, rekao je u našem Otvorenom ekranu Goran Radojev, predsednik Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke, inače i sam prosvetni radnik.

Dan kasnije škole su dobile dopis Ministarstva prosvete u vezi sa ovim zaključkom Vlade, iz kojeg saznaju da imaju svega nekoliko dana da završe nastavu i zaključe đacima ocene, naveo je Radojev.

Radojev smatra da je reč o političkoj odluci, s obzirom na šturo objašnjenje kojim je ona obrazložena i na to da je predsednik Srbije nakon nekoliko dana rekao da je on doneo tu odluku.

Radojev navodi da će ovakva odluka negativno uticati na obrazovanje učenika, s obzirom da gradivo koje će im trebati u daljem školovanju nije do kraja ispredavano, da nisu odrađene pojedine pismene i kontrolne provere znanja pre zaključivanja ocena, bez obzira na to što nastavnici dolaze u školu do 20. juna za đake žele da poprave ocenu ili učestvuju uvannastavnim aktivnostima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.