Školski zeleni press 2018.

VIDEO K9: Četvrtu godinu za redom Ekološko udruženje građana „Zeleno pitanje“ i Dečiji ekološki časopis „Čuvari ravnice“, uz podršku republičkog ministarstva kulture i informisanja i uprave za kulturu Novog Sada organizuju konkurs „Školski zeleni pres".

355

Na konkursu „Školski zeleni pres” mogu da učestvuju osnovne škole iz cele Srbije.

Namera organizatora je da putem slanja članaka i fotografija na ovaj konkurs, mlade usmere da svakodnevno aktivno deluju na ekološkom očuvanju okoline u kojoj žive, kao i na nauče da prepoznaju dobre i loše primere zaštite životne sredine.

“U pitanju je projekat, konkurs ,,Školski zeleni press” koji već četvrtu godinu postoji i cilj je da deca zajedno sa učiteljima, nastavnicima osnovnih škola pokušaju i potrude se da na jedan novinarski način prikažu dobre i lepe životne sredine, okoline,da promišljaju svoju ulicu, školu, kuću, da pokušaju na jedan novinarski način da se izraze”, rekao je novinar Saša Jovanović.

Program, inače, traje tokom cele godine, a tokom jeseni će biti nagrađeni najaktivniji i najzanimljiviji radovi. Od dece se na ovom konkursu, prema njegovim rečima, traži da svojim radovima, poput pravih novinara, zainteresuju potencijalnog čitaoca.

“Oni samim tim promišljaju životnu sredinu i uče se nekim osnovnim koracima novinarstva, a to su i osnovni koraci i ophođenja kad nekom nešto objašnjavate, morate reći ko, gde, kad, šta, još ako možemo da dodamo kako i zašto onda smo mi vrlo jasni i temeljni, znači oni na taj način treba da posmatraju ceo svet, a počinjemo od zaštite životne sredine”, naveo je Jovanović.

Radove za Školski zeleni press učenici treba da pošalju 30. oktobra. U projekat je uključeno više od 200 škola i brojne organizacije koje se bave zaštitom životne sredine.

“Na adresi www. cuvariravnice.org.rs ima rubrika Školski zeleni press i gde tokom cele godine i ono što je stiglo na konkurs, škole nam šalju i posle konkursa, mi se trudimo da svaki taj rad publikujemo”, kazao je Jovanović.

Dobrih tema i saradnika nikad dosta, kaže Jovanović i ističe da je važno da se deca na ovaj način, kroz pisanje na temu očuvanja životne sredine uključe i podstaknu na razmišljanje i aktivno delovanje u ovoj oblasti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.