Školska godina počinje štrajkom prosvetara

VIDEO K9: Školska godina počeće štrajkom i protestima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Dalji koraci zavisiće od reakcije Ministarstva prosvete i Vlade na njihova tri zahteva.

0
40

Prvog septembra đaci će u školske klupe, ali će u velikom broju škola u njima sedeti na časovima od 30 minuta, najavljuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koji će tog dana organizovati i proteste u Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i brojnim drugim gradovima Vojvodine i Srbije.

Prvi štrajkački zahtev je da se izvrši korekcija zarada uvećanjem za 20% a koje su trenutno ispod republičkog proseka, rekao je Zvonimir Jović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Traže i da prosveta bude na prvom mestu pri narednom povećanju zarada u javnom sektoru, kao što je obećano 2015. godine, kaže Jović i dodaje da, kada je reč o finansijamaje, traže i isplatu duga od 50.000 dinara.

USPRS traži i ukidanje Uputstva o formiranju odeljenja u osnovnim školama koje omogućava spajanje odeljenja viših razreda, od 5. do 8, što, kako je naveo, dovodi decu sedmih i osmih razreda u neravnopravan položaj sa ostalom decom njihovog uzrasta na završnim ispitima, a dovodi i do stvaranja tehnološkog viška kod nastavnika koji ostaju bez dela norme. Treći zahtev prosvetara je smanjenje broja učenika po odeljenju na 24, što je, naglasio je Jović u najboljem interesu i dece i zaposlenih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.