Školska godina počela štrajkom

VIDEO K9: I ova školska godina u Srbiji počela je štrajkom prosvetnih radnika u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Reč je o štrajku upozorenja kojim ovaj sindikat zahteva pregovore sa resornim ministarstvom o platnim razredima.

133

Prvog školskog dana časovi u brojnim školama širom Srbije, koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika, skraćeni su na 30 minuta u štrajku upozorenja ovog sindikata.

Unija sindikata prosvetnih radnika traži razgovore sa Ministarstvom prosvete o platnim razredima.

Prema rečima člana USPRS Vladimira Adžića, prošle godine u oktobru, kada kada su prosvetari prekinuli štrajk, imali su potpisan protokol s ministrom prosvete, s kojim je usaglašeno uvođenje platnih razreda od 01. januara 2019. i povećanje plata od 14,6 odsto. To su, prema njegovim rečima, podržali Svetska banka, ministarstva prosvete i državne uprave, ali od toga na kraju nije bilo ništa.

Prema rečima Adžića, ovaj sindikat traži da od 01. oktobra bude potpisan protokol i prosvetnim radnicima bude nadoknađeno ono što nije, odnosno povećanje plate od 20 odsto, kao i ono što je predviđeno sporazumom iz 2015. godine, a nije ispoštovano, a to je isplata pet Svetosavskih nagrada u iznosu od 25.000 dinara.

Kada je reč o platnim razredima, Adžić smatra da bi on trebalo da poboljša materijalni položaj u prosveti, a ne kao što predviđa Zakon o javnim službama, odvajanje dela budžetskih korisnika.

Izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića, da je današnji štrajk zapravo borba među reprezentativnim sindikata, Adžić je ocenio prebacivanjem loptice na teren sindikata.

U USPRS navode da očekuju zvanične i konkretne pregovore sa svim potpisnicima sporazuma koji do sada, kako navode nisu ispunjeni. (MNA)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.