Školska godina počela štrajkom

VIDEO K9: I ova školska godina u Srbiji počela je štrajkom prosvetnih radnika u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Reč je o štrajku upozorenja kojim ovaj sindikat zahteva pregovore sa resornim ministarstvom o platnim razredima.

0
159

Prvog školskog dana časovi u brojnim školama širom Srbije, koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika, skraćeni su na 30 minuta u štrajku upozorenja ovog sindikata.

Unija sindikata prosvetnih radnika traži razgovore sa Ministarstvom prosvete o platnim razredima.

Prema rečima člana USPRS Vladimira Adžića, prošle godine u oktobru, kada kada su prosvetari prekinuli štrajk, imali su potpisan protokol s ministrom prosvete, s kojim je usaglašeno uvođenje platnih razreda od 01. januara 2019. i povećanje plata od 14,6 odsto. To su, prema njegovim rečima, podržali Svetska banka, ministarstva prosvete i državne uprave, ali od toga na kraju nije bilo ništa.

Prema rečima Adžića, ovaj sindikat traži da od 01. oktobra bude potpisan protokol i prosvetnim radnicima bude nadoknađeno ono što nije, odnosno povećanje plate od 20 odsto, kao i ono što je predviđeno sporazumom iz 2015. godine, a nije ispoštovano, a to je isplata pet Svetosavskih nagrada u iznosu od 25.000 dinara.

Kada je reč o platnim razredima, Adžić smatra da bi on trebalo da poboljša materijalni položaj u prosveti, a ne kao što predviđa Zakon o javnim službama, odvajanje dela budžetskih korisnika.

Izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića, da je današnji štrajk zapravo borba među reprezentativnim sindikata, Adžić je ocenio prebacivanjem loptice na teren sindikata.

U USPRS navode da očekuju zvanične i konkretne pregovore sa svim potpisnicima sporazuma koji do sada, kako navode nisu ispunjeni. (MNA)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.