Školovanje muzikalnosti

VIDEO K9: Život može biti muzika, jer ne postoji nemuzikalno dete, rekla je muzički pedagog Jasmina Nešković u emisiji Otvoreni ekran. Da bi dete stasalo u pravog pevača, međutim, neophodno je školovati glas.

0
335

Ne postoji dete koje nije talentovano za pevanje, tvrdi Jasmina Nešković, profesorka koja je decenijama vodila nagrađivani Hor gimnazije Jovan Jovanović Zmaj.

“Kad kažu ‘ti nisi muzikalan’, ne!. Svako dete je muzikalno. Već kod malog deteta vi vidite da, ako se okreće na glas majke da je to dete muizikalno. Znači, prepoznaje njen glas. Problem je što deca ne mogu da vrate zvuk koji čuju, da tako kažem, da ga ponove glasom. Onda ispadne da nisu muzikalni. Ustvari, ne postoji nemuzikalno dete. Mi jedino kod gluvoneme dece ne znamo koliko su muzikalni jer oni to ne mogu da pokažu”, navela je Nešković.

Mnogi bi, međutim, posumnjali u ovu tvrdnju, s obzirom na poplavu pevača upitnih glasovnih mogućnosti na našoj muzičkoj sceni. Za uspešne nastupe, kaže Nešković, muzikom se treba početi baviti na vreme.

“S tim ipak treba malo ranije i treba otići na koji čas, videti kako i šta, kako disati, kako čuti prvo ton, pa ga onda otpevati. Ima tu još mnogo stvari koje treba objasniti čoveku pre nego što uzme novac i kaže – evo mene, ja bih da snimim CD, ako može”, kazala je Nešković.

U studiju je moguće ‘namiksati’ glas kako bi bio dobar za snimanje pesama i komercijalnu upotrebu.

“Može, koliko sam ja shvatila, može da se povisi intonacija ili da se snizi ukoliko je u disharmoniji sa pratnjom, pošto je uglavnom sad ta pratnja za novokomponovanu muziku sva elektronska. Tako da može u studiju vrlo lepo da se ‘namiksa’ što oni kažu, da se namiksa”, navela je ona.

Problem, međutim, zaključila je Nešković, nastaje onda kad tu pesmu treba otpevati uživo na nekoj promociji ili koncertu, gde postaje očigledno koliko dugo je i na koji način pevač radio na kvalitetu svom muzičkom obrazovanju.

Kompletnu emisiju Otvoreni ekran možete pogledati OVDE.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.