Škole obeležavaju Savindan

Obrazovne ustanove danas u Srbiji akademijama i priredbama obeležavaju školski praznik Svetog Savu. Ministarstvo prosvete organizovaće i Svetosavsku akademiju na Velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta, a tradicionalno će biti uručene i Svetosavske nagrade. U školama je Savindan nenastavni radni dan.

0
1089

Savindan se obeležava u znak sećanja na srpskog prosvetitelja i utemeljivača obrazovanja, prvog srpskog arhiepiskopa i zakonopisca.

Prvi pisani trag o školskoj proslavi Savindana je iz 1734. godine kada je obeležen u Sremskim Karlovcima.

Knez Mihailo Obrenović doneo je naredbu o školskoj proslavi dana Svetog Save u Srbiji, što je bilo regulisano zakonom od 13. januara 1841. godine. Slava je u to vreme uvedena i na Licej, a od 1864. godine na Univerzitet.

U škole je, posle više decenija pauze nakon Drugog svetskog rata, ponovo vraćena 1989. godine.

Rastko Nemanjić je u Nikeji 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao samostalnost (autokefalnost) srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju, za čije je središte odredio manastir Žiču.

Princ Rastko, čije je monaško ime Sava, živeo je od 1169. godine (po drugim podacima rođen je 1175. godine), do 1236. godine i bio je najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje.

Preminuo je u tadašnjoj bugarskoj prestonici Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju.

Prema zapisima iz tog vremena, glas o smrti Rastka Nemanjića stigao je u Srbiju dva dana kasnije, 27. januara.

Njegove mošti su iz Trnova prenete i sahranjene u manastiru Mileševa 1237. godine. Mošti je spalio Sinan Paša 1594. godine na Vračaru. Na tom mestu nalazi se se spomen hram posvećen Svetom Savi. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.