“Škole bez duvanskog dima”

VIDEO K9: Radionice u okviru projekta "Škole bez duvanskog dima" novosadski dom zdravlja realizuje u pet osnovnih škola na gradskoj teritoriji.

0
24

U nizu projekata koji Dom zdravlja Novi Sad realizuje u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo je “Škole bez duvanskog dima”, radionice prilagođene učenicima petih razreda organizovan u pet novosadskih osnovnih škola.

Projekat je pokrenut radi podizanja svesti mladih o značaju zdravlja, sprečavanja i suzbijanja upotrebe duvana, upoznavanja mladih sa sadržajem, štetnostima duvanskog dima i efektima na zdravlje.

Nakon dugogodišnjeg korišćenja duvana dolazi do mnogih poremećaja zdravlja kao što su bronhitis, astma, infarkt miokarda, pušačka noga, rak pluća, koji pogađaju kako aktivne, tako i pasivne pušače, odnosno osobe koje indirektno udišu duvanski dim u zatvorenom prostoru.

U Srbiji su preko 90% dece pasivni pušači kojima duvanski dim oštećuje odbrambeni sistem pluća i imaju češće infekcije disajnih puteva što sa sobom nosi duža i teža pogoršanja astme koja lošije reaguju na propisanu terapiju.

Deca izložena duvanskom dimu u svom okruženju takođe imaju i češće infekcije srednjeg uha, sa zaostajanjem sekreta u uhu, što vremenom može dovesti do gubitka sluha, kao i druge alergije – alergijski rinitis, sinusitis, konjuktivitis…

Ako deca sa astmom propuše, to predstavlja rizik za pojavu HOPB (hronične opstruktivne plućne bolesti) koja u velikoj meri oštećuje njihovu plućnu funkciju i može skratiti životni vek, u proseku od 15 do 25 godina, upozoravaju iz Doma zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.