Škola za buduće bake u Novom Sadu

VIDEO K9: Nakon škola za buduće mame i tate, u Bebac startap centru održano je i prvo predavanje za buduće bake. Dolazak bebe u porodicu za bake je velika stvar i još jedna novina na koju se treba adaptirati, smatraju u Centru Bebac, gde ističu da su ideju za školu za bake dobili upravo od budućih roditelja.

0
619

Specifični porodični odnosi u našim krajevima, gde mladi roditelji najčešće ostaju u bliskim kontaktima sa svojim roditeljima, doprinose tome da i bake i deke imaju veliki uticaj na razvoj deteta, odnosno unučeta.

 

“Ono što najviše igra ulogu, a i ideja je nastala iz toga, je da se priča o granicama, o tome kako da se još u trudnoći postave dobre granice koje će biti polupropustljive, tako da detetu od samog starta bude jasno ko je roditelj, a kos u baka i deka i šta je, u stvari zadatak roditelja, a šta je zadatak baka i deka”, objašnjava Jasmina Mihnjak, iz Bebac startup centra.

Postoje velike razlike između savremenog roditeljstva i onoga kakvo je bilo pre, a takođe je raličita i u mnogim stvarima je teško pomiriti ono što je bilo nekada i ono što je sada.

“Pričali smo o tome koji su neki savremeni trendovi, posebno neki naučni, medicinski stavovi kojih treba da se drže, koji su drugačiji od onoga kada su naše bake bile mame”, kaže Mihnjak. 

Mihnjak je istakla da škola za bake nije organizovana kako bi te žene učile o nečemu što već znaju, jer one imaju iskustvo kojem je teško parirati. Prvo predavanje, održano 31. oktobra, bilo je uspešno i veoma dobro posećeno.

“Ono o čemu smo pričali i ono što jesu naučile jesu ti odnosi, kako izgraditi dobre odnose, šta u stvari znači podržati porodicu i da, ustvari, bake treba da, nekako pomognu roditeljima da uče da budu roditelji, a to znači da ne rade neke stvari umesto njih, nego da ih podrže i da im kažu – vi to možete”, navode u Centru. 

Mladoj majci koja je tek izašla iz porodilišta, potrebna je svakodnevna pozitivna podrška i uveravanje da je ona dobra majka i da to što radi radi kako treba, uprkos svim izazovima pred kojima se nalazirekla je Mihnjak i istakla da je to osnovna poruka Bebac startup centra kroz ovakve programe roditeljske podrške.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.