Škola vršnjačke edukacije

VIDEO K9: Vršnjačka edukacija je oblik edukacije kojim obučeni pojedinci preduzimaju neformalne i organizovane akcije kako bi svojim vršnjacima preneli određeno znanje. Omladina JAZAS-a svake godine organizuje školu vršnjačke edukacije, tokom koje srednjoškolci i studenti stiču znanja o prevenciji različitih problematičnih tema današnjice.

0
331

Omladina JAZAS-a već 20 godina sprovodi program vršnjačkih edukatora, pa tako jednini način se postane njihov član, jeste da se prvo prođe škola za vršnjačke edukatore, kažu u ovoj organizaciji.

“Vršnjački edukatori su sve one mlade osobe koje imaju neka stečena znanja i veštine i osposobljeni su da tako kažem, da sprovode vršnjačke edukacije, najčešće u formalnom obrazovanju, odnosno svojim vršnjacima u srednjim i osnovnim školama, ali to može da se dešava i u nekom neformalnom obrazovanju, nekom neformalnom krugu gde se mladi okupljaju. Da bi se mladi konkretno u Omladini JAZASa postali vršnjački edukatori, mi svake godine organizujemo petodnevnu školu u kojoj oni stiču neka potrebna znanja, veštine, veštine javnog nastupa, dolaze lekari koji im drže predavanja, sa njima rade naši treneri, nakon čega stiču ovo, da kažem, počasno zvanje vršnjačkih edukatora”, rekla je 
Jelena Barna, potpredsednica Omladine JAZAS-a.

Kroz vršnjačke edukacije, mladi stiču znanja, stavove, motivaciju i veštine koje će ih osnažiti da zaštite svoje zdravlje i da se odgovorno ponašaju, kako prema sebi, tako i prema svojoj okolini.

“Ove godine organizujemo jedan veliki kamp, jednu veliku školu za vršnjačke edukatore, koja će se održati od 23. do 29. jula u našem kampu u Bogojevu i to u saradnji sa gradovima Pančevo, Subotica i Sombor, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, pokrajinske i gradske vlasti, organizujemo veliku školu za vršnjačke edukatore i svi mladi srednjoškolci i studenti mogu da se prijave slanjem poruke sa nekim osnovnim podacima na našu facebook stranicu Omladina JAZASa Novi Sad”, navela je Barna.

Polaznici škole edukovaće se o prevenciji HIV-a i drugih polno prenosivih bolesti, kao i bolesti zavisnosti, kako bi stečena znanja mogli dalje da prenose svojim vršnjacima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.