Škola tkanja sve popularnija

VIDEO K9: Među izumrlim zanatima se vodi sve što su mašine i napredak tehnologije uspele da zamene. Međutim, to nije slučaj sa školom tkanja. U okviru Ateljea 61 neguje se dugogodišnja tradicija škole tkanja koja svake godine broji sve više polaznika.

0
1031

Očuvanje i popularisanje tkanja kao starog zanata su samo neki od zadataka ove škole.

Atelje 61 poznat je po svojoj specifičnosti i kulturološkoj vrednosti i kroz ovu školu edukuje i upoznaje polaznike sa savremenim oblicima tkanja.

“U pogledu edukacione delatnosti, jako je bitna ova godina, zato što Ustanova za izradu tapiserija Atelje 61 proslavlja 20. godišnjicu postojanja škole tkanja, koju ćemo obeležiti i ove godine kružnom izložbom putem malih mesta u Vojvodini, mahom Južno-Bačkog okruga. Što se opet uklapa u generalni plan onoga što je doneto kao strateški model razvoja kulture na nivou grada Novog Sada”, najavila je Teodora Ž. Janković iz Ateljea 61.

Škola tkanja godišnje realizuje dva četvoromesečna kursa, a polaznici imaju mogućnost da savladaju osnove tkanja, a ponajviše da iskažu svoju kreativnost. Osim Novog Sada izložba će biti prikazana i u manjim mestima, gde će biti izloženi radovi napravljeni upravo u školi tkanja.

“Ljudi su izuzetno zainteresovani, bar su to naša iskustva, čim škola postoji 20 godina. Inače je ona prva škola što se tiče grada Novog Sada, odavde su zapravo ponikle sve one, ne mogu reći tkačke radionice ali handmade male manufakture, uglavnom su polaznici završavali ovu Školu tkanja”, rekla je Janković.

Škola tkanja postoji od 1997. godine i do dan danas uspela je da se održi i populariše ovaj zanat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.