Škola bez direktora i posle 3 konkursa

VIDEO K9: Bivša direktorka Osnovne škole "Jovan Popović" Suzana Ilić podnela je tužbe Višem sudu za poništenje odluka koje je doneo Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, a koje se tiču konkursa za izbor direktora te škole.

0
2090

Suzani Ilić, profesorki fizike i hemije, 29. avgusta je isteko četvorogodišnji mandat direktorke u OŠ “Jovan Popović”.

Pre isteka njenog mandata, škola je raspisala konkurs za mesto direktora, koji je morala da ponovi još dva puta. Nakon apliciranja Ilićeve na prvi konkurs, koji je bio objavljen pre šest meseci, počela je agonija.

“Tri konkursa su prošla, to je hronologija. U sva tri konkursa, po zakonskoj proceduri sa potpunom dokumentacijom i prvog i drugog i trećeg, dobila sam podršku. Pozitivno mišljenje nastavničkog veća na sva tri konkursa, podršku Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, Saveta roditelja i jednoglasne odluke Školskog odbora. U prvom konkursu bio je nedostatak u tekstu konkursa vezano za pravilnik koji reguliše kako se vrši izbor direktora koji opet pod znakom pitanja da li je usklađen sa zakonom. Međutim i taj dokument je dostavljen Pokrajini, dopunjena je dokumentacija , ali oni su smatrali da nije bilo u skladu sa zakonom”, priča Ilić.

Misleći, kako je rekla, da se Pokrajina rigorozno drži zakona, školski odbor je raspisao drugi konkurs, gde je ovoga puta Ilićeva konkurisala sa potpunom dokumentacijom, ali ponovio se isti slučaj.

“S tim što se u drugom konkursu se pojavio još jedan kandidat, profesorka Katarina Kovačević, koja je radila u Gimnaziji u Rumi, koja pored procedure i dokumentacije koja je takođe ispunjavala uslove, nije prošla čitavu proceduru, odnosno podršku od odbora”, navela je Ilić.

Nakon drugog konkursa, škola je dobila odluku da se odbija saglasnost i da se raspiše novi konkurs. Iako još nije doneta odluka o trećem konkursu, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje postavio je drugu kandidatkinju na mesto vršioca dužnosti direktora ove škole.

“28. avgusta je predata dokumentacija koja je ponovo potvrdila jednoglasnu odluku za mene. V.d. je stupio na snagu 30-og, odluka još nije stigla, tako da vrlo je diskutabilno pričati o zakonitosti u radu Pokrajinskog sekretarijata, selektivnog primenjivanja na nešto”, kazala je Ilić.

Prema njenim rečima, revoltirani ovim dešavanjima, šest od devet članova napustilo je školski odbor. Ilić je odnela tužbu sudu za poništenje odluka koje je doneo Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.