Skloništa za beskućnike u hladnim danima

VIDEO K9: Niske temperature prvih dana januara najviše su pogodile sugrađane koji su bez krovanad glavom. U Centru za socijalni rad pozvali su sugrađane da beskućnike upućuju u njihova prihvatilišta gde će imati obezbeđeno prenoćište i zopao obrok.

218

Dolazak hladnijih dana najviše je pogodio one koji nemaju krov nad glavom. Centar za socijalni rad apeluje na građanime i nadležne institucije da takve sugrađane u ovim hladnim danima upute u njihove prihvatne centre, u kojima su za najugroženije u narednih nekoliko meseci obezbeđeni hrana i topao krevet, od 19 časova uveče do 7 ujutru.

“I vi sami vidite i građani takođe da po ulicama mi gotovo i da ne viđamo ljude, evo sada u ovom zimskom periodu, da neko noći na ulici ili da se nešto tako dešava. Takođe moram da kažem da imamo dobru saradnju sa policijom i hitnom medicinskom pomoći koja takođe, ukoliko uoči takva lica, može ovde da ih dovede i oni to i rade”, rekla je Katarina Stolić, stručna saradnica na projektu za beskućnike Centra za socijalni rad.

Stolić je demantovala pojedine medije koji su proteklih dana spekulisali cifrom od oko hiljadu beskućnika u našem gradu, mada nije mogla da precizira koliko ih tačno ima.

“Prvo želim i moram da kažem da ta brojka sa kojom se barata poslednjih dana u medijima od hiljadu beskućnika na ulicama Novog Sada, da je to jedna potpuno nezvanična informacija i smatramo da to nije realan broj i da nema toliko ljudi na ulicama Novog Sada. To su neke naše procene. Mi svakako pružamo usluge za prenoćište beskućnicima od prvog novembra do prvog maja svake godine. Dakle u zimskim meseciam i u ovim hladnim danima”, navela je Stolić.

Trenutno, prema njenim rečima, u skloništu za beskućnike boravi pet žena i 16 muškaraca. Montažni objekti za prihvat beskućnika Centra za socijalni rad i hrana, nalaze se u ulicama Zmaja Ognjena Vuka i Temerinskoj, dok je boravak preko dana omogućen u svratištu na Bulevaru Kralja Petra Prvog.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.