Sklonimo prepreke ispred belog štapa

VIDEO K9: Dan belog štapa, 15. oktobar, prilika je da se skrene pažnja na probleme sa kojima susreću slepe i slabovide osobe, a jedan od ključnih je samostalno kretanje. Savet za osobe sa posebnim potrebama gradskog parlamenta tim povodom danas je ugostio predstavnike Udruženja slepih i slabovidih osoba Novi Sad.

0
823

Samostalno kretanje jedan je od glavnih problema sa kojima se susreću slepe i slabovide osobe, čemu doprinose arhitektonske barijere, trotoari zakrčeni nepropisno parkiranim automobilima, semafoti bez zvučnih signala.

Takođe, taktilne staze koje postoje u gradu su često zauzete, a na pojedinim mestima i nestručno postavljene, na što ubuduće treba obratiti posebnu pažnju, smatraju u Savezu slepih Vojvodine.

“Međunarodni dan belog štapa, 15. oktobra ima za cilj, prosto, da senzibiliše javnost o osobama sa oštećenjem vida, da smo i mi prisutni u gradu. To kažem zato što vrlo često trotoari i ulice kojima prolazimo su negde zakrčene, postoje velike arhitektonske barijere koje nam onemogućavaju da se samostalno krećemo i da koristimo upravo taj dugi beli štap koji jeste za samostalno kretanje. Kada kažem arhitektonske barijere, onda mislim na brojne frižidere za sladolede na trotoarima, kafiće i stolice i vrlo često možemo da vidimo da je privezan bicikl na pešačkom prelazu”, rekla je mr Snežana Nikolić, potpredsednica Saveza slepih Vojvodine.

Život sa invaliditetom spada u domen luksuza u našem društvu, rekla je Nikolić, a slepe i slabovide osobe su, zbog neadekvatnih mogućnosti za kretanje i nepažnje sugrađana, svakodnevno izložene riziku od fizičkog povređivanja. Njihovom samostalnom kretanju možemo pomoći svi jednostavnim poštovanjem pravila kretanja ulicama.

“Zaboravili smo da se krećemo desnom stranom, a to je velika pomoć. samo jedna mala pružena ruka u stvari, nesvesna, svima onima koji prolaze tim gradom, među kojima su slepi i slabovidi, jer ne žive oni pored nas, nego svi zajedno živimo u jednom gradu. I ono što bi voleli je da bude što više zvučnih semafora koji pomažu i nama sa oštećenjem vida, ali pomaže i građanima i drugim kategorijama, starijim licima, da budu svesni kada prolaze i da budu bezbedniji”, navela je Nikolić.

Na sednici Saveta za osobe sa posebnim potrebama Skupštine Novog Sada predstavljene su aktivnosti Udruženja slepih i slabovidih osoba Novi Sad. Naš grad će, kao lider socijalne politike, ističu u Savetu, finasijski i na druge načine podržavati i ubuduće sve organizacije i udruženja osoba sa invaliditetom u realizaciji njihovih programskih aktivnosti.

“Projekti se raspisuju početkom godine, raspisuje ih Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu, tako da se početkom godine raspisuje konkurs putem kojeg organizacije i udruženja osoba sa invaliditetom apliciraju. Ja bih samo podsetila da grad Novi Sad od ukupnog budžeta izdvaja 8% za socijalnu i dečiju zaštitu, što je preko milijardu dinara”, rekla je Radaković.

U Srbiji živi oko 12.000 slepih i slabovidih osoba, od kojih u Vojvodini živi njih oko 3.200. Organizacija slepih Grada Novog Sada deluje na području devet opština i broji 550 članova, od kojih je 400 naših sugrađana.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.