Skidanje useva sa uzurpiranog zemljišta

VIDEO K9: Na današnjoj sednici odbornici bi trebalo da donesu i Odluku o skidanju useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koji sa nalazi na teritoriji Grada. Naime, reč o skidanju useva sa parcela koje koriste fizička ili pravna lica bez pravnog osnova.

0
545

“Ako pravno, odnosno fizičiko lice koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini bez pravnog osnova, dužno je da za korišćenje tog zemljišta plati trostruki iznos najviše prosečne postignute cene po hektaru na teritoriji tog okruga. Ako lice ne izvrši obavezu plaćanja, jedinica lokalne samouprave je dužna da skine usev”, propisuje Zakon o poljoprivednom zemljištu.

Kako se dalje navodi, ova odluka, primenjivaće se i na skidanje useva sa građevinskog zemljišta u svojini grada. Odlukom je predviđeno da će se skidanje useva obavljati periodično, po dospeću useva za berbu ili žetvu, uz stručnu ili tehničku pomoć Poljoredarske službe, predstavnika geodetske organizacije, Gradske uprave za privedu, republičkog poljoprivrednog inspektora i ovlašćenog lica Policijske uprave Novi Sad.

Rešenje o tome koji usevi će biti skinuti donosi gradonačelnik, a na osnovu predloga Radne grupe koja će biti formirana na predlog gradonačlenika, a koju moraju da čine predstavnici Gradske uprave za priovredu i inspekcijske poslove, kao i predsavnici Direkcije za robne rezerve grada NS.

“Skinuti usevi biće uskladišteni u registrovanim skladištima, nakon čega će pravno ili fizičko lice moći da dokaže da je vlasnik tih useva i da je izmirio obavezu plaćanja za korišćenje poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta Grada bez pravnog osnova, kao i da je izmirio sve troškove koji su nastali u vezi sa skidanjem, skladištenjem i čuvanjem useva. Ukoliko se za 15 dana ne pojavi lice sa pravom vlasništva, Radna grupa će naložiti prodaju ovih useva po tržišnim cenama”, stoji u obrazloženju odluke.

Ukoliko se radi o nepoznatom licu koje koristi poljoprivredno tj. građevinsko zemljište u državnoj svojini, skidanje i prodaja useva se vrše iz sredstava koje obezbeđuje Grad Novi Sad iz budžeta.

Sa druge strane, sva sredstva od prodaje skinutog useva umanjena za troškove, biće uplaćena na račun budžeta Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.