Šizofrenija i društvo

VIDEO K9: U petak je obeležen i Svetski dan podizanja svesti o šizofreniji, mentalnoj bolesti o kojoj su i u našem društvu uvreženi stigme i brojne predrasude.

0
6

Svetski dan šizofrenije, 24. maj, obeležava se svake godine sa ciljem podizanja svesti o ovoj složenoj mentalnoj bolesti od koje pati oko 1% populacije na globalnom nivou.

Bolest karakterišu poremećaji mišljenja, percepcije i emocionalne reaktivnosti, a o njoj javnost malo zna i u medijima se često predstavlja u negativnom svetlu i na pograšen načain. Stoga je 24. maj prilika da se razbiju predrasude i stigme koje prate ljude koji žive sa šizofrenijom.

Uvreženo je mišljenje da je šizofrenija bolest podeljene ličnosti, a da su oboleli od ove mentalne bolesti paranoidni i nasilni. Stručnjaci, međutim, navode da većina ljudi sa šizofrenijom nisu nasilni i da mogu da vode ispunjen život uz odgovarajuću medicinsku negu i podršku. Kada je reč o njenim uzrocima, istraživanja ukazuju na genetske, neurohemijske i faktore okoline koji mogu doprineti njenom razvoju. Rani simptomi mogu biti promene u ponašanju, poremećaj spavanja, povlačenje iz društva i sumanute misli, a pravovremena dijagnoza i intervencija su vitalni za poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.