Sistem za odobravanje putovanja u EU građanima tek od sledeće godine

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije poznat kao ETIAS biće funkcionalan tek naredne, 2024. godine, objavljeno je na sajtu ovog sistema.

0
49

ETIAS je, inače, trebalo da bude potpuno funkcionalan u novembru ove godine, a tačni razlozi za odlaganje zasad nisu poznati, javlja Euronews Srbija.

Prema rečima Anite Hiper, portparolke Evropske komisije za unutrašnje poslove, migracije i unutrašnju bezbednost, dok tačan datum primene ETIAS-a još nije poznat, on će biti saopšten čim ta informacija bude bila dostupna. 

Hiper je za portal schengenvisainfo.com rekla da s obzirom na to da se ETIAS razvija blisko sa sistemom za ulazak/izlazak (EES), to takođe znači da ne može da bude dostupan pre nego što EES bude prvi pokrenut.

“Trenutni očekivani datum da ETIAS bude operativan u potpunosti je 2024. Ulazak ETIAS u rad može da se desi tek pet do šest meseci nakon puštanja u rad EES”, napomenula je ona.

Ni datum kada će EES postati operativan nije poznat, iako u EU navode da bi to trebalo da se desi do kraja 2023. godine. 

Šta je EES?

EES će biti automatizovani IT sistem Evropske unije za registraciju putnika iz zemalja trećeg sveta kojima viza nije potrebna ili putnike koji imaju vize za kratkoročni boravak. 

Svaki put kada osoba pređe granicu EU, sistem će registrovati njeno ime, vrstu putne isprave, biometrijske podatke (otiske prstiju i slike lica), datum i mesto ulaska i izlaska. Takođe će se evidentirati i odbijanje ulaska u određenu zemlju. 

Za razliku od EES-a koji će beležiti posete direktno na granici, Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS) je još jedan sistem koji će imati za cilj da prikupi podatke o putnicima pre nego što oni krenu na put i izvrši naplatu. 

Dakle, u pitanju je sistem koji će odobravati putovanja putnicima kojima nije potrebna viza za ulazak u EU, odnosno prostor Šengena. Među njima je i Srbija, kao i države Zapadnog Balkana, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada, Australija, zemlje Latinske Amerike, ukupno 63 zemlje.

(Euronews Srbija)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.