Sistem koji daje rezultate

VIDEO K9: Sport u Srbiji zaslužuje da ima sistem koji daje rezultate i mi smo taj sistem uspostavili, rekao je u emisiji Nema bez veze Predrag Peruničić, državni sekretar za sport. On je dodao da uspesi i medalje naših takmičara najbolje govore koliko se za sport učinilo u poslednjih nekoliko godina.

449

Ministarstvo sporta je u poslednje tri i po godine najviše pažnje posvećivalo deci školskog uzrasta, rekao je Peruničić, koji očekuje da će od Nove godine ovo Ministarstvo moći da se pohvali najboljom strategijom i akcionim planom zahvaljujući uspostavljenim parametrima po kojima će ubuduće dobijati izveštaje.

“Mogu da vam kažem da u sistemu školskog sporta imamo 145 hiljada dece, gde se prati koji sport najviše vole deca, pokušali smo da dopunimo kroz vannastavne aktivnosti… Ako znamo da se sportom bavi oko 14% dece u srednjim školama i 24% u osnovnim, nama je cilj da to, naravno, povećavamo”, rekao je Peruničić.

Deo strategije za uspostavljanje zdrave nacije i kvalitetne sportske baze je promocija kroz akcije poput Sport u škole, Besplatan čas fizičkog vaspitanja, Igraj fer-plej, ali i edukacija nastavnog osoblja, promocija zdravog načina života i medijska kampanja, istakao je Peruničić.

On je dodao da se insistira i na rekreativnom sportu, jer su istraživanja pokazala da 60% građana Srbije nedeljno nema ni sat fizičke aktivnosti. Sve te aktivnosti dale su merljive rezultate na koje je nacija ponosna.

“Osvojena je 61 medalja već za dve godine, a od 2000. do 2012. godine osvojeno je stotinjak”, podsetio je Peruničić.

Rezultati su evidentni, naši sportisti ostvarili su olimpijske noreme u deset različitih sportova, kazao je Peruničić i dodao da se problemi prevazilaze u hodu, ali da je najvažnije što se uspostavlja sistem koji donosi rezultate.

Do kraja godine bi u skupštinsku proceduru trebao da uđe i novi Zakon o sportu, rekao je državni sekretar, od kojeg se očekuje da će ispraviti dosadašnje manjkavosti i uneti novine od kojih se mnogo očekuje.

“Znamo gde su bili najveći problemi, inspekcijski nadzor, koji je pojačan, ugovori. Ono što je revolucija, po novom zakonu će svako dete, ako je u sistemu školskog sporta, da se pregleda uz zdravstvenu knjižicu. Jer, dete dok ide u školu, po zakonu, na svake dve godine mora da radi testiranja, a dete koje je u sistemu sporta na šest meseci, što je bilo opterećenje roditeljima”, kazao je Peruničić.

U Srbiji postoji između 12 i 13 hiljada sportskih udruženja građana i NVO, o kojima će brigu preuzeti lokalne samouprave, koje će, naveo je Peruničić, morati da donesu svoje strategije, akcione planove, kategorizaciju.

Imamo, rekao je on, najsavršeniji sistem finansiranja u Evropi , po kojem novac dobijaju programi i projekti, a ne savezi, što će, zaključio je Peruničić, biti svedeno i na lokalne samouprave.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.