Siromaštvo i obrazovna deprivacija romske dece

VIDEO K9: Međunarodnu konferenciju „Siromaštvo i obrazovna deprivacija romske dece – izazovi tokom pandemije COVID-19 pre i posle 2022.’’ otvorena je danas u Novom Sadu.

0
65

Dvodnevna međunarodna konferenciju „Siromaštvo i obrazovna deprivacija romske dece – izazovi tokom pandemije COVID-19 pre i posle 2022’’ počeka je danas u Novom Sadu.

Romi su jedna od najugroženijih društvenih grupa koje su pogođene dubokim siromaštvom, a romska deca koja žive u stalnom siromaštvu ili „u riziku od siromaštva” su takođe više izložena društvenoj marginalizaciji.

Siromaštvo ima negativan uticaj na zdravlje dece, socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj, ponašanje i obrazovne rezultate, a pandemija korona virusa još je više produbila ove probleme.

Dugoročni uticaji lišavanja programa ranog razvoja i limitiranost obrazovanja deteta uključuju, kako je rečeno, izolaciju, depresiju, smanjenu samokontrolu i slabu otpornost.

Najveći teret siromaštva obično nose romska deca koja žive u ekstremnom siromaštvu i često su uhvaćena u ciklus transgeneracijskog siromaštva.

Tokom dva dana konferencije biće realizovana četiri različita panela, u okviru kojih će 17 domaćih i stranih predavača imati priliku da izlože svoje prezentacije na temu dečijih prava, obrazovanja, inkluzije i usluga u sistemu socijalne zaštite.

Poslednji deo konferencije biće organizovan u obliku praktičnih radionica na kojima će učesnici raditi na konkretnim izazovima i predlagati rešenja i preporuke za njihovo ublažavanje i poboljšanje situacije u vezi sa obrazovanjem Roma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.