“Široko srce” dobrovoljnim davaocima krvi

VIDEO K9: Zahvalnost višestrukim davaocima, povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, danas je iskazana u Gradskoj kući u Novom Sadu.

0
13

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juna, u Gradskoj kući u Novom Sadu održana je svečanost na kojoj su dodeljena priznanja sugrađanima za 50, 75 i 100 puta datu krv u prošloj godini, kao i kolektivima – dobitnicima plakete “Široko srce”.

Ovogodišnji slogan ovog značajnog datuma je “20 godina proslave davanja: Hvala vam, dobrovoljni davaoci krvi!”

Ona je istakla da je za svaku pohvalu i ponos podatak da je čak 12.297 Novosađana tokom protekle godine dalo krv, a da se njih 1.445 po prvi put priključilo humanoj porodici dobrovoljnih davalaca krvi. Svim dobrovoljnim davaocima krvi na njihovoj humanosti zahvalila se i v.d. direktorke Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine prim. dr Nevenka Bujandrić se takođe zahvalila svim davaocima krvi na njihovoj humanosti.

Za ostvarenih 100 davanja plaketu je primilo je deset davalaca krvi, za 75 davanja 14 davalaca, a za 50 davanja 36 davalac. Plaketu „Široko srce“ za 2023. godinu dobilo je i deset kolektiva. Četiri plakete su otišle u tri novosadske srednje škole i Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, tri su uručene fakultetima Univerziteta u Novom Sadu, a još tri pripale su javnim preduzećima, ustanovama i kompanijama koje su ostvarile najbolje rezultate na promociji i omasovljenju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Priznanje je dobio i Saša Hajvaz koji je 120 puta dao krv, a 74 puta trombocite i koji je rekao da je dobrovoljni davalac postao još u srednjoj školi.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovila Svetska zdravstvena organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.