Široko srce dobrovoljnih davalaca krvi

VIDEO K9: Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležen je danas u Novom Sadu tradicionalnom dodelom priznanja za ostvareni jubilarni broj davanja krvi u prošloj godini.

0
68

Tradicionalna svečanost na kojoj je Crveni krst Srbije davaocima dodelio priznanja za ostvareni jubilarni broj davanja krvi u 2021. godini održana je danas u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Za ostvarenih 100 davanja, u prošloj godini priznanje je primilo dvoje davalaca krvi, za 75 puta datu krv 16 davalaca, a za 50 davanja 54 davalaca. Plaketu „Široko srce“ za 2021. godinu dobilo je devet kolektiva.

Na svečanosti je istaknuto da su događaji poput ovog važni jer skreću pažnju javnosti na značaj dobrovoljnog davalaštva krvi.

Prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije, 2021. godine prikupljeno je ukupno 190. 176 jedinica krvi, na teritoriji Republike Srbije, 50 613 na teritoriji Vojvodine. Na teritoriji Grada Novog Sada prikupljeno je 11.164 jedinica što čini 5,87 posto, u odnosu na broj prikupljenih jedinica krvi u Srbiji i 22,06 posto, u odnosu na prikupljene jedinice krvi u Vojvodini. Takođe, 970 pojedinaca je prvi put dalo krv i time se pridružilo humanoj porodici dobrovoljnih davalaca krvi.

Kada postavimo pitanje koji je to najlepši dar koji smo ikada dobili ili dali, siguran sam da ćemo se složiti da je to dar od srca, a krv smo dali i od srca i iz srca. I u svakoj kapljici krvi je i kapljica duše, jer ko je human i dobar ako ne davalac krvi. Mi vredimo tačno onoliko koliko smo nekome potrebni, a svaka od 190 176 jedinica krvi koja je prošle godine data u našoj zemlji spašava nečiji život

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija na dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera sa zadatkom da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.