SIRIJSKI HAKERI NAPALI SAJTOVE NJUJORK TAJMSA I TVITERA

488

Vebsajt Njujork tajmsa je u kvaru zbog sajber napada koji stručnjaci pripisuju sirijskim hakerima, a i vebsajt Tvitera takođe je imao problema.

Naš vebsajt je bio nepristupačan za naše korisnike u SAD neko vreme u utorak. Taj kvar je rezultat spoljnog napada na naš domen”, rekla je Ajlin Marfi, portparolka američkog lista.

Ona je dodala da se radi na tome da se vebsajt vrati u punu funkciju, ali jutros sajt još nije bio dostupan iz SAD i davao je poruku greške, prenosi Blic.

Hakerska grupa koja sebe zove “Sirijska elektronska vojska” (SAE) preuzela je odgovornost za ove sajber napade. Prema stručnjaku za bezbednost interneta Metu Džonsonu, “Sirijska elektronska armija”, koja je već napadala kompjuterske sisteme više medija, mogla je da izazove ovaj kvar i rekao da napad liči na njih.

Grupa SEA, koja podžava sirijskog vodju Bašara al Asada, napisala je na svom Tviter nalogu “mediji u kvaru” i prikačila link sa člancima koji govore o problemima sajta Njujork tajmsa. Takodje su napravili aluziju na napad na sajtu Tviter
.
Tviter je na jednom blogu naveo da je sistem imena domena imao probleme, i da je privremeno bio pogođen servis slika.

I Tviter i Tajms su naveli da rešavaju ovaj napad koji je išao izgleda preko australijske kompanije koja je registrovala imena njihovih domena Melburn IT.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.