SIRIJSKA VOJSKA BOMBARDOVALA PREDGRAĐA DAMASKA

498

VIDEO K9: Sirijska vojska  bombardovala je  predgrađa Damaska, koje je pod kontrolom pobunjenika. Ovo se desilo samo dan posle optužbi sirijske opozicije da je u jučerašnjim napadima upotrebila hemijsko oružje. Iz sveta stižu oštra reagovanja, pa čak i poziv Francuske da se na Siriju krene silom. 

Vojska  sirijskog predsednika Bašara el Asada minobacačkim raketama napadala je istočna predgrađa prestonice. Ona su deo područja poznatog kao Guta za koje se sumnja da je napadnuto  bojnim otrovima, odnosno otrovnim mervnim gasom. Tada je poginulo  između 500 i 1.300 ljudi. Sirijska vlada negira da je upotrebljeno hemijsko oružje. 

Nije izostala rekacija međunarodne zajednice. Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele zatražio je da Sirija odobri potpuni pristup timu eksperata Ujedinjenih nacija za hemijsko oružje, kako bi oni istražili navode. Sa druge strane, Rusija i Kina su se ovom usprotivile. Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus tvrdi da mora da se primeni silu u Siriji, ali da nema govora o tome da će na teren biti poslate vojne trupe.

U sukobima, koji su Siriji počeli u martu 2011. godine, poginulo je više od 100.000 ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.